Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

TOP-5 dintre cele mai scumpe și TOP-5 dintre cele mai ieftine produse agricole de pe piața internă a Moldovei

Potrivit unui studiu realizat de către experții Federației Agricultorilor din Moldova FARM, pe baza prețurilor angro de la EastFruit, în ultimul an în Moldova aproape toate fructele s-au scumpit, iar multe legume, dimpotrivă, s-au ieftinit. În acest context, au fost comparate prețurile medii cu ridicata, la sfârșitul primei săptămâni a lunii noiembrie 2020, cu prețurile pentru aceeași dată din 2019.

Apropo, aceste concluzii coincid cu estimările Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, conform cărora, în ianuarie-septembrie 2020, comparativ cu indicatorii pentru perioada corespunzătoare a anului trecut, prețurile cu ridicata la vânzarea strugurilor, fructelor și pomușoarelor de către producătorii agricoli au crescut cu 61,5%, în timp ce cartofii au scăzut în preț cu 17,6%, iar prețurile la legume au scăzut cu 15,7%.

Potrivit EastFruit, cele mai scumpe produse TOP-5 de pe piața internă a Moldovei includ mandarine, portocale, mere, struguri de masă și morcovi. Prețurile cu ridicata pentru primele două produse, din acest an, au crescut în medie cu 8-10 lei / kg (0,48-0,60 / kg), sau 40-70%, în funcție de categoria de calitate. Evident, citricele de pe piața moldovenească sunt mărfuri importate 100%, creșterea prețului la care s-a datorat în mare măsură impactului pandemiei, care a condiționat creșterea cererii de fructe „vitaminice” și a perturbat funcționarea lanțurilor de aprovizionare, din cauza închiderii periodice a frontierelor. Trebuie remarcat faptul că, inclusiv din aceste motive, în anumite perioade ale anului curent geografia importurilor de citrice în Moldova s-a schimbat - fluxul din Turcia a fost înlocuit cu produse relativ scumpe din țările UE - Spania și Grecia.

O altă circumstanță importantă, care a influențat semnificativ prețurile pe segmentul fructelor de pe piața moldovenească ține de rolul în creștere al rețelei de retail. În primăvară și, prin inerție, la începutul verii, supermarketurile au avut un avantaj serios datorită deciziilor administrative ale autorităților centrale și locale (suspendarea temporară a activității piețelor staționare angro și cu amănuntul etc.). Toamna, pe măsură ce vremea se răcește, un anumit segment de consumatori vor cumpăra, de asemenea, fructe și legume mai des din magazine decât din piețe.

În același timp, anul acesta s-a produs o schimbare serioasă în sistemul de aprovizionare cu amănuntul cu fructe și legume. Dacă în urmă cu câțiva ani lanțurile de supermarketuri relaționau cu zeci de furnizori angro de fructe și legume, atunci anul acesta mulți dintre ei sunt ei înșiși mari importatori de fructe (în special citrice) sau cooperează doar cu câteva companii mari de intermediari angro. Se pare că lanțul de supermarketuri Kaufland, care dă tonul comerțului cu fructe și legume în Moldova chiar din momentul în care a intrat pe piață, a fost catalizatorul procesului de concentrare a fluxurilor de mărfuri cu ridicata, ceea ce este confirmat de datele auditurilor periodice, realizate de către EastFruit.

Ținând cont de toți acești factori, se poate presupune că până la sfârșitul anului 2020 prețurile citricelor ar mai putea crește.

Pe lângă citricele importate, anul acesta pe piața moldovenească au crescut semnificativ prețurile pentru merele autohtone - cu 20-30% -, adică în medie cu 2-3 lei / kg sau 0,12-0,18 USD / kg. Cel mai mult au crescut prețurile pentru merele de calitate destinate exportului, de soiuri populare, precum Gala, Jonagold, Idared, Granny Smith și Fuji. Motivul principal al creșterii prețurilor sunt condițiile meteorologice nefavorabile din anul în curs: înghețuri de primăvară și grindină (într-o măsură mai mică), secetă de vară - într-o măsură mai mare. Un alt factor al creșterii prețurilor la mere în Moldova este creșterea cererii de mere, pe timp de  pandemie, din întreaga Europă, care, pe fondul unei recolte scăzute anul trecut, a dus la epuizarea rezervelor de mere până în vară. Având în vedere recolta redusă de mere în Europa, în 2020, prețurile și cererea de mere rămân ridicate, ceea ce influențează și piața moldovenească.

Condițiile meteo dificile au afectat, de asemenea, recolta locală de morcovi. Prețurile pentru morcovi, spre deosebire de majoritatea celorlalte produse din grupa de legume, nu numai că au rămas constant la un nivel ridicat pentru cea mai mare parte a anului 2020, dar au și crescut până la sfârșitul primei decade a lunii noiembrie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cu o medie de 1 lei / kg (0 USD , 06 / kg), adică aproximativ cu 25%.

Cu toate acestea, este posibil ca la sfârșitul toamnei - începutul iernii, prețurile cu ridicata la morcovi în Moldova să scadă ușor, din cauza ofertei masive de produse locale de soiuri târzii (menținându-se, în același timp, un import stabil de morcovi din Ucraina).

Strugurii de masă închid TOP-5 al produselor mai scumpe. Până în prezent, comparativ cu nivelul mediu pentru aceeași perioadă a anului 2019, prețul cu ridicata al acestui produs a crescut pe piața internă a Republicii Moldova cu 2 lei / kg (0,12 dolari / kg), adică cu aproximativ 20%. Ca și în cazul altor fructe, prețurile au fost afectate de o scădere a recoltei și de bunele perspective de export, inclusiv către țările UE.

Conform concluziilor experților FARM, produsele TOP-5, care s-au ieftinit, includ doar legume și cartofi. Cartofii au scăzut în preț cel mai mult - până la sfârșitul primei decade a lunii noiembrie, comparativ cu perioada similară a anului trecut, prețurile lor au scăzut cu 4 lei / kg (0,24 USD / kg), adică cu 57%. Acest fapt se explică prin importul masiv de cartofi, într-o perioadă în care acest produs este vândut masiv pe piața internă. Mai mult, potrivit statisticilor, suprafața rezervată cultivării cartofilor din țară a crescut în 2020, iar experții consideră că și producția de cartofi a crescut semnificativ.

Urmează legumele de seră: castraveți, ardei grași și roșii. În medie, la acestea a scăzut prețul până la începutul ultimei luni de toamnă cu 5-10 lei / kg (0,30-0,60 USD / kg), adică cu 30-40%. Principalul motiv ține de importul intensiv de asemenea produse, de diferite soiuri și calitate.

Ceapa închide ratingul legumelor mai ieftine. Până la sfârșitul primei decade a lunii noiembrie, prețul acesteia a scăzut în medie cu 1,5 lei / kg (0,09 USD / kg), adică cu 33%, din cauza importului de ceapă de o calitate comparabilă din Ucraina și Uzbekistan.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI