Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

​În Moldova se scumpesc nucile

Din a doua săptămână a lunii noiembrie, pe piața din Moldova s-a atestat o creștere substanțială a prețurilor la miezul de nucă. De la jumătatea lunii octombrie, prețul mediu pentru produsele de calitate mai bună - jumătăți albe de miez - a fost relativ stabil, în medie 85 lei / kg (4,97 USD / kg), care este cu 15% mai mic decât indicatorul corespunzător pentru aceeași perioadă din 2019. Cu toate acestea, săptămâna trecută, prețurile pentru loturile mari (tone) ale acestui produs, în regiunile centrale ale țării, au crescut în medie la 95-100 lei / kg (5,55-5,84 dolari / kg), adică aproape au atins nivelul anului trecut.

Specialiștii Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere consideră neașteptată creșterea recentă a prețurilor la miezul de nucă, întrucât „mulți cultivatori de nuci au început deja să se obișnuiască cu ideea că în acest sezon prețurile pentru nuci vor fi mai mici decât anul trecut”. Dar există mai multe argumente care vin să explice de ce situația a început să se dezvolte conform unui scenariu mai favorabil pentru cultivatorii de nuci.

Unii comentatori EastFruit încă mai cred că principalul motiv al creșterii prețurilor la miez de nucă este cel clasic - ”roadă mai mică - prețuri mai mari”. Recolta, conform estimărilor preliminare ale experților din asociația de branșă, este, de fapt, cu cel puțin 40% mai mică decât anul trecut (aproximativ 32 de mii de tone de fructe în coajă).

Un alt motiv, adesea invocat, al creșterii prețurilor din luna noiembrie ține de „contractele fierbinți” ale marilor comercianți, pentru furnizarea de produse către clienții-cumpărători tradiționali din Uniunea Europeană. Exportatorii susțin că există puține astfel de contracte, dar intenționează să le onoreze exemplar, pentru a evita compromiterea parteneriatelor stabilite. Prin urmare, comercianții sunt obligați să crească prețurile de cumpărare, în ciuda riscurilor de a înregistra pierderi. În general, putem spune că producătorii de nuci, întârziind deschiderea perioadei de vânzare a nucilor, „au riscat și au câștigat”.

Un alt factor, care influențează creșterea prețurilor de cumpărare pentru nuci, este deprecierea leului moldovenesc față de euro. În această situație, unii exportatori au adoptat o strategie mai fiabilă, cea „de a converti leul slăbind în marfă, sperând în creșterea prețului pe piețele externe”.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI