Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Recoltarea nucilor a fost amânată în Moldova

În Moldova, campania de recoltare a nucilor începe mai târziu. Potrivit operatorilor locali de piață, acest lucru se datorează a doi factori principali. În primul rând, în multe livezi, fructele nu au atins încă starea de coacere optimă. Mai mult, este departe de realitae faptul că, în condițiile secetei continue, lucrurile se pot schimba în bine.

Conform observațiilor cultivatorilor de nuci, anul acesta există mai puține fructe, acestea nu diferă într-un diametru mare, dar, în același timp, sunt prea dure, ceea ce va complica prelucrarea. Este probabil ca randamentul produselor de înaltă calitate - jumătățile de miez - să scadă. Mai rău, miezurile au început să se usuce în interiorul cochiliei dure chiar și vara, probabil că vor deveni întunecate și fragile în timpul depozitării.

Al doilea motiv pentru începutul întârziat al campaniei de recoltare este lipsa oricărui ghid clar de stabilire a prețurilor la începutul noului sezon de comercializare, chiar la sfârșitul lunii septembrie. Șefii celor mai mari companii exportatoare de nuci din Moldova, care au mers la sediul partenerilor europeni în septembrie, s-au întors deja (sau vor reveni în Moldova în viitorul apropiat), din păcate, fără contracte pe termen lung.

Există doar acorduri privind furnizarea de loturi mici „de probă” de miez de nucă, la prețuri cu 30-40% mai mici decât nivelul de anul trecut. Pe baza acestora, gama prețurilor de cumpărare pentru produsele specificate la începutul sezonului pe piața internă a Republicii Moldova este estimată de aceștia la 3-5 euro / kg. Cu toate acestea, exportatorii nu se grăbesc să prezinte astfel de propuneri de preț.

Sursa: EastFruit

 

DINAMICA PREȚURI