Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

​Opinie: În Moldova, noi livezi trebuie să fie plantate în strictă dependență de posibilitatea irigării lor

Potrivit observațiilor domnului Ananie Peşteanu, Doctor conferenţiar universitar, profesor al Departamentului de pomicultură de la Universitatea Agrară din Republica Moldova, în anul curent, pe plantațiile de livezi de fructe irigate, scăderea randamentului din cauza secetei rareori a depășit cota de 10-15%, în timp ce în livezile neirigate nu a fost mai mică de 25-30%. Calitatea fructelor a suferit și ea: dacă în anii cu condiții meteorologice medii greutatea medie a unui măr era de 150-170 de grame, atunci anul acesta este de aproximativ 130 de grame. În același timp, în ultimii cinci până la șapte ani, secetele au devenit mai frecvente, intensitatea acestora a crescut. Pe baza acestui fapt, se poate presupune că anotimpurile agricole uscate vor deveni o ”normă” în viitorul apropiat.

Prin urmare, după cum crede expertul, chiar și acum înființarea de noi plantații fructifere ar trebui să fie întotdeauna legată de posibilitățile de irigare a acestora. Mai mult, vorbim nu numai despre resursele de apă pentru irigarea prin picurare, ci și despre resursele de apă pentru irigarea fină. Practica din acest an a arătat că, în condiții de temperaturi extrem de ridicate ale aerului în livezi, uneori este necesară umidificarea fin dispersată sau chiar udarea regulată, pentru a îmbunătăți microclimatul din plantație.

În ultimii ani, aproximativ 2-3 mii de hectare de plantații fructifere (inclusiv culturi de nuci) au fost plantate anual în Moldova. Nu în toate cazurile există surse de apă în apropierea grădinilor pentru irigare intensivă.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI