Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Producătorii moldoveni de mere prevăd o scădere a recoltei, dar și o creștere a exporturilor și a prețurilor

În 2020, în Republica Moldova, recolta prezumtivă de mere s-ar putea ridica la aproximativ 525-550 mii tone, ceea ce este semnificativ mai mic decât nivelul anului trecut (610 mii tone). Totuși, exportul planificat al acestor fructe, în perioada iulie 2020 - iunie 2021, se poate ridica la aproximativ 270 de mii de tone (livrări pentru aceeași perioadă din 2019-2020 - aproximativ 257 mii tone). Nivelul mediu al prețurilor pentru exportul merelor moldovenești în perioada 2020-2021, în comparație cu anul de comercializare precedent, în cel mai rău caz va rămâne la același nivel, iar, în cel mai bun caz, va crește cu aproximativ 10%. Pe baza evaluărilor Federației Agricultorilor din Moldova FARM și Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, aceste prognoze au fost exprimate de pomicultorul și expertul din proiectul „Livada Moldovei”, Igor Gorașov, la conferința internațională „EastFruit Apple Outlook”.

Într-un interviu acordat corespondentului EastFruit, sursa citată a amintit că, în 2019, pentru o perioadă lungă de timp - de la începutul toamnei și până la sfârșitul anului - recolta de mere în țară a fost prevăzută la 596 de mii de tone, dar, în final, estimarea statistică s-a dovedit a fi mai mare decât prognoza. În acest an, recolta reală în Republica Moldova poate fi atât mai mică, cât și mai mare decât cea prevăzută. Primăvara, livezile de mere înflorite, din regiunile sudice și centrale ale țării, au fost afectate în mod semnificativ de înghețuri. Cu toate acestea, este posibil ca înghețurile să nu fi provocat doar daune, ci să fi jucat și rolul de „selector natural” - au redus numărul de fructe, ca restul să crească ca dimensiune și greutate. Cu toate acestea, influența negativă a înghețurilor asupra livezilor de mere nu a fost răspândită peste tot și nu pe întreaga gamă de soiuri.

Potrivit lui Igor Gorașov, grindina a reprezentat o problemă mult mai mare pentru segmentul de livezi al Moldovei în ultimii ani, decât înghețurile de primăvară. Anul acesta, grindina a afectat și cultura de mere din nordul țării, dar poate într-o măsură mai mică decât în 2019.

De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că suprafața totală și structura livezilor de mere se schimbă în Moldova. Din păcate, în primul caz, tendința este negativă: în 2020 țara are în mod oficial 49,8 mii hectare, în 2019 - 50,2 mii hectare, în 2018 - 51,1 mii hectare, 2017 - 52,7 mii hectare. Astfel, tempoul dezrădăcinării livezilor vechi este mai mare decât rata plantării celor noi (deși țara alocă anual subvenții pentru plantarea de 0,7-1,1 mii de hectare de plantații de măr). În același timp, aproximativ 50-60% din livezile de mere tinere pot fi clasificate ca intensive. Unele  încep deja să rodească în fiecare an și, într-o oarecare măsură, compensează reducerea suprafeței de livezi vechi și, de asemenea, ajustează în creștere randamentului mediu al segmentului producției de mere din Moldova.

Există și un alt factor important. Ponderea covârșitoare a livrărilor externe de mere moldovenești cade pe singura piață - țările CSI, în special Rusia. În ultimii trei-patru ani, perioada cea mai activă a exporturilor de mere din Moldova către Federația Rusă s-a schimbat către lunile ianuarie-mai. Acesta este și motivul pentru care plantațiile de mere din soiurile târzii sunt plantate în mod activ în țară, precum crește și capacitatea de sortare și depozitare a acestora. Potrivit expertului proiectului Livada Moldovei, în prezent, capacitatea totală a depozitelor frigorifice este de aproximativ 400 de mii de tone de fructe, inclusiv circa 40 de mii de tone de prune, struguri de masă - aproximativ 60 de mii de tone, mere - aproximativ 300 de mii de tone.

În principiu, având o infrastructură destul de dezvoltată, necesară după recoltă, pomicultorii moldoveni nu se grăbesc neapărat să vândă mere în toamnă, când există o ofertă mare de mere locale pe piața rusă. Din acest punct de vedere, volumul producției ruse de mere pentru exportatorii moldoveni, desigur, este important, dar nu decisiv (în ianuarie-februarie, stocurile de produse interne de o calitate suficient de ridicată în Federația Rusă scad în continuare, iar cererea de produse importate este în creștere). Mai mult, în 2020, judecând după numeroase rapoarte ale fermierilor ruși, sectorul de mere al Federației Ruse a suferit, de asemenea, semnificativ de înghețuri. Probabil, dependența pieței ruse de fructe de importurile de mere, inclusiv din Moldova, va crește. Pe această presupunere se bazează speranța pomicultorilor -comercianți moldoveni de a crește exportul de mere, din recolta 2020, pe piața rusă.

În plus, potrivit lui Igor Gorașov, sunt anumite perspective pentru creșterea exportului de mere moldovenești, în special, pe piața românească, ceea ce promite o creștere, în ultimii ani, a cererii pentru așa-numitele fructe „sociale” sau „școlare”, cu diametrul mic. Prețurile lor pot fi de câteva ori mai mici decât merele de calitatea premium. Dar realizarea lor, chiar și la un astfel de preț la export, este mai profitabilă decât vânzarea în plin sezon, pentru prelucrare industrială. Ținând cont de acest lucru, este posibil ca anul acesta, pomicultorii moldoveni să pună merele din categoria „social” la depozitare, în frigidere. În consecință, este posibil ca în perioada 2020-2021, livrarea de mere moldovenești către Uniunea Europeană să depășească, în cele din urmă,  maximul istoric anterior, de 6 mii de tone.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI