Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În Moldova, din cauza secetei, au crescut semnificativ capacitățile de irigare în pomicultură

Aproximativ pe 32% din terenurile irigate prin sisteme de irigare centralizate se cultivă legume, 29% - fructe și material săditor pentru culturile pomicole, 8% - struguri și pomușoare

Potrivit evaluării Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova), în 2020, din cauza secetei, sezonul de irigare a început mult mai devreme decât de obicei. Unele întreprinderi horticole și viticole au pornit, periodic, sistemele de irigare în plantații deja în luna februarie. Drept urmare, la începutul lunii iulie a acestui an, pe arealul a zece sisteme de irigare centralizate, reconstruite în cadrul programului american „Compact”, în 2010-2015, peste 2,5 mii de hectare au fost irigate în mod regulat, pe terenurile agricole fiind pompate peste 2 milioane metri cubi de apă din râurile Nistru și Prut (în 2019 - mai puțin de 1,5 mii ha și, respectiv, 650 mii metri cubi).

În iulie, în ciuda precipitațiilor în multe regiuni ale țării, sistemele de irigare menționate mai sus funcționează intens. Potrivit FDD Moldova, aproximativ pe 32% din pământul irigat prin sisteme de irigare  centralizate se cultivă legume, 29% - fructe și material săditor pentru culturile pomicole, 8% - struguri și pomușoare.

În Moldova, în total, există 88 de sisteme de irigare, construite preponderent în anii 70-80 ai secolului trecut. În prezent, doar 21 dintre acestea sunt în stare de funcționare. Zece sisteme de irigare au fost reconstruite și modernizate cu fonduri de la Fondului Provocările Mileniului Moldova, în cadrul programului Compact. Aceste rețele de irigare au capacitatea să furnizeze apă pentru 13,5 mii ha de terenuri agricole.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI