Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În Moldova, prețurile pentru rădăcinoase sunt mici din cauza scăderii cererii

Până la începutul ultimei decade a lunii iunie, în comparație cu situația de la mijlocul lunii, culturile de rădăcini ale „setului de borș” din Moldova au scăzut cu o medie de 1-2 lei / kg. Deci, prețurile cu ridicata pentru ceapa tânără au scăzut la 5-6 lei / kg (0,3-0,36 USD / kg), cartofii - la 5-7 lei / kg (0,3-0,42 USD / kg), morcovi - până la 9-10 lei / kg (0,54-0,6 USD / kg). În același timp, prețurile pentru ceapa din recolta anului curent aproape au egalat prețurile pentru produsele recoltate de anul trecut. Potrivit comercianților, morcovii din recolta 2020 sunt încă mult mai scumpi decât anul trecut și, în principiu, se mențin într-un interval de preț relativ ridicat, din cauza pierderilor semnificative datorate înghețului plantațiilor în primăvară, precum și a importurilor limitate. Cu toate acestea, operatorii de pe piață consideră că în următoarele două săptămâni prețul tuturor legumelor rădăcinoase din „setul de borș” va scădea treptat.

Motivul principal al tendinței descendente este perioada relativ caldă și ploioasă din iunie, care a influențat pozitiv randamentul soiurilor de legume timpurii. Oferta lor pe piața internă a Moldovei a crescut semnificativ și, respectiv, prețurile au mers în scădere.

Cu toate acestea, vânzătorii remarcă faptul că țara a redus drastic cererea pentru legumele cele mai populare, care pot fi atribuite „segmentului premium”. În consecință, din cauza disponibilității unei alternative sub forma culturilor rădăcinoase de anul trecut, mai ieftine, fermierii de legume au fost obligați să reducă prețurile, în special pentru cartofii și ceapa tânără, din prima săptămână a lunii iunie. Aceștia consideră că reducerea cererii de solvent din cea mai mare parte a consumatorilor moldoveni este un semnal extrem de alarmant, deoarece în absența exportului și a prelucrării pe scară largă a culturilor de rădăcini, piața internă „proaspătă” este, de fapt, singura piață.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI