Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Ploile abundente din Moldova nu au redus calitatea viitoarei roade de prune

Potrivit experților, precipitațiile abundente de la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie, care au diminuat calitatea pomușoarelor și fructele sâmburoase din Moldova, nu au afectat livezile de prune.

Conform expertului Federației Agricultorilor din Moldova FARM, Andrei Zbancă, la începutul acestei veri în regiunile centrale ale țării, unde sunt concentrate majoritatea livezilor de prune, fructele au atins dimensiuni surprinzător de mari. Acest lucru se datorează faptului, probabil, că în perioada de polenizare în țară s-a înregistrat vreme relativ rece, iar albinele nu au fost foarte active, la polenizare. Drept urmare, o parte din fructele nepolenizate au căzut de pe ram, dar cele rămase au un potențial ridicat de dezvoltare. Dacă condițiile meteorologice vor fi apropiate de media anuală, roada de prune în Republica Moldova va fi, cel puțin, nu mai mică decât anul trecut, dar de o calitate superioară.

Potrivit datelor oficiale, suprafața livezilor de prune din Moldova este de aproape 23 de mii de hectare. Anul trecut, roada de prune din țară s-a ridicat la aproximativ 109 mii tone, în 2018 - 133 mii tone (aceasta este cea mai mare cifră din ultimii cinci ani). În general, în această perioadă, producția de prune în Republica Moldova nu a scăzut sub 100 mii de tone. Aproximativ 60-65% din roadă îi revine soiului Stanley. Din 2017, exportul de prune moldovenești a crescut brusc, până la 50-60 mii tone, din care 17-23 mii tone au fost furnizate, în fiecare sezon, pe piața Uniunii Europene.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI