Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Prețurile de pornire pentru cireșele din roada lui 2020 în Moldova sunt cu 10-15% mai mari decât anul trecut

Mai multe întreprinderi agricole mari din Moldova au format primele loturi de export de cireșe  pentru piața rusă. Livrările sunt încă efectuate prin intermediari (deși unii producători de cireșe  intenționează să efectueze livrări directe în acest an, pentru micile lanțuri de supermarketuri rusești). Prețurile de pornire pentru cireșele de export din recolta 2020 sunt de 35-40 lei / kg (1,98-2,27 USD / kg), ceea ce este cu aproximativ 10-15% mai mult decât anul trecut, tot la începutul sezonului de marketing.

Mai devreme, experții Federației Agricultorilor din Moldova FARM au sugerat că, în pofida scăderii puterii de cumpărare a multor consumatori, inclusiv în țările bogate, prețurile pentru multe tipuri de fructe (chiar și din segmentul „Premium”, care include cireșele) cel puțin nu vor scădea, la începutul sezonului curent.

În același timp, liderii unor ferme horticole orientate spre export din Moldova consideră că prețurile relativ ridicate pentru cireșele de la începutul sezonului sunt, mai degrabă, un fenomen temporar, datorat ofertei mici și a cererii neacoperite din perioada de debut a sezonului. Pe măsură ce piața este saturată de soiuri cu perioadă de coacere medie, mai puțin afectate de înghețurile de primăvară, prețul este probabil să se stabilizeze și chiar să scadă.

Cu atât mai mult că în Moldova, după cum a raportat EastFruit, din cauza ploilor la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie, calitatea cireșelor a scăzut. Iar în țară doar câteva întreprinderi agricole  dețin echipamente pentru sortarea cireșelor după calibru. Și nu toți producătorii sunt capabili să organizeze sortarea fructelor în funcție de soi, de stare de maturitate și de integritate fizică. În această situație, cel mai important rol va fi jucat de faptul dacă cumpărătorii vor face compromisuri în domeniul calității produselor achiziționate, precum și dacă sunt de acord să nu fie reduse considerabil prețurile la loturile de cireșe cu anumite defecte.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI