Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Exportul de cireșe și căpșuni din Moldova s-a oprit din cauza ploilor abundente

În Moldova, sezonul ploios durează mai bine de o săptămână. Potrivit experților serviciului hidrometeorologic din Republica Moldova, aproximativ 20-50 mm de precipitații au căzut în multe părți ale țării în această perioadă, în unele raioane – sub forma de ploi abundente. După o secetă prelungită, acumularea de rezerve de umiditate în sol este vitală pentru toate terenurile agricole. În același timp, precipitațiile creează probleme esențiale pentru producătorii de cireșe și căpșuni.

Conducerea Asociației producătorilor de pomușoare „Pomușoarele Moldovei” susține că, din cauza precipitațiilor, fermele mari de pomușoare au amânat, pentru a doua săptămână, exportul de căpșuni în Rusia. Fermierii încearcă să vândă rapid pomușoarele umede pe piața internă. Cu toate acestea, produsul se deteriorează rapid, se înregistrează o cantitate mare de marfă alterată, iar prețurile sunt în scădere. Plus de aceasta, după cum a raportat EastFruit, săptămâna trecută în Moldova a intrat un lot impunător de căpșuni de contrabandă.

Din cauza excesului de umiditate din livezile Moldovei, au avut de suferit și cireșele. Într-o măsură mai mare, acest lucru este valabil pentru soiurile coapte timpuriu, deoarece crapă și își pierd aspectul comercial. Pe acest motiv, cresc riscurile și cerințele pentru sortare/ambalare. Cu toate acestea, după cum au informat cei de la Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe MOLDOVA FRUCT, zilele următoare mai multe companii vor începe să exporte cireșe pe piața rusă, chiar direct în lanțurile de supermarketuri.

Așa cum notează producătorii mari de cireșe, precipitațiile abundente la sfârșitul lunii mai și început de iunie pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra roadei de cireșe de coacere medie. Din păcate, în Republica Moldova doar câteva livezi superintensive sunt echipate cu sisteme anti-ploaie. În unele livezi intensive, fermierii, pentru a evita stresul plantelor în timpul tranziției de la perioada uscată la cea ploioasă, au folosit sisteme de irigație încă din iarnă și primăvara devreme. În acest moment, ei încearcă să îndepărteze excesul de umiditate de pe copaci (utilizând pulverizatoarele). Cu toate acestea, plantațiile de cireș cu coacere medie - Skeena și altele - sunt susceptibile să sufere din cauza precipitațiilor.  

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI