Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În Moldova, contrabanda cu căpșuni a destabilizat din nou piața

Săptămâna trecută, pentru prima dată în acest sezon, pe piața din Chișinău au apărut cantități mari (zeci de tone) de căpșuni de import ieftine, la un preț nu mai mare de 35 lei / kg - 2 dolari / kg. Din această cauză, unii producători locali nu au putut să își vândă propriile căpșuni, puțin mai scumpe (40-50 lei / kg - 2,27-2,84 USD / kg). Având în vedere surplusul de marfă și vremea ploioasă, unii producători au amânat începerea vânzărilor de căpșuni, din prima recoltă, pentru săptămâna curentă.

Asociația producătorilor de pomușoare „Pomușoarele Moldovei” susține că niciunul dintre fermierii moldoveni nu a fost suspectat de dumping săptămâna trecută. Mai mult, căpșunile ieftine, în cea mai mare parte, sunt reprezentate de un soi care aproape nu este cultivat în Republica Moldova. De aici, reprezentanții Asociației sugerează că este vorba de pomușoare ucrainene, care au ajuns pe piața din Moldova prin contrabandă, acest lucru maî întâmplându-se de nenumărate ori și în sezoanele anterioare.

Situația este și mai neplăcută pe motiv că,  după o pauză mai mare de două luni, în Chișinău și Bălți își reiau activitatea piețele de fructe și legume staționare.  De aici, consumatorii se așteptau la o creștere a ofertei de produse, ceea ce le-ar oferi posibilitatea atât de a alege un anumit produs, precum ar determina și ieftinirea acestuia

În acest context, este caracteristic faptul că, la sfârșitul săptămânii trecute, unii producători de pomușoare au anunțat pe rețelele de socializare că nu mai acceptă cereri de livrare personală a produselor către clienții din urbe, posibil din cauza că sperau să înceapă comercializarea producției prin canalele obișnuite - pe piețe. Dar prezența pe piață a căpșunilor ieftini, de contrabandă, îi dezavantajează din start pe agricultorii locali.

Reprezentanții Pomușoarele Moldovei speră că lotul de căpșuni de import ieftine a fost deja epuizat, iar următoarea ”livrare” nu se va face imediat, ceea va conduce la stabilizarea prețurilor pentru pomușoarele autohtone.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI