Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Recolta de mere în Moldova poate fi mai mare decât indică prognozele pesimiste

Concluziile potrivit cărora, după cum a anunțat anterior EastFruit, pomicultorii din Moldova vor avea o roadă de mere cu 20-25% mai mică, din cauza secetei îndelungate și a înghețurilor din mai, reprezintă o prognoză prea pesimistă. Pe motiv că au la bază primele reacții, mai mult emotive, ale fermierilor din regiunile de nord și unele din centrul țării, și sunt generate de recentele înghețuri nocturne, de minus 4-5 C.  Pe moment, o analiză detaliată a situației sectorului mărului indică, însă, cel mai probabil, o scădere a roadei cu 10%. Desigur, mai urmează perioada căderii fructelor, în iunie, precum există și riscurile unor eventuale ploi cu grindină sau răspândirea în livezile de mere a diverșilor agenți patogeni. Cu toate acestea, ținând cont de toate eventualele riscuri, se poate presupune că recolta de mere anul acesta va fi în Moldova de aproximativ 550 de mii de tone (în 2019 - 595 mii tone). Această opinie a fost exprimată de Andrei Zbancă, un fermier și  pomicultor experimentat, expert al Federației Agricultorilor din Republica Moldova FARM, la Prima Conferință Internațională online a proiectului EastFruit „Prognoze în sectorul afacerilor cu mere”.

Conferința a fost organizată cu sprijinul FAO și al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Asociația Ucrainei de Fructe și Legume (UPOA), Proiectul analitic internațional Fruit-Inform și Federația Agricultorilor din Moldova FARM.

Potrivit lui Andrei Zbancă, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, care încă de multe ori îi mai pot afecta pe pomicultori până la recoltarea merelor de toamnă, care formează roada principală, calitatea merelor poate fi relativ scăzută. Ca și în alte țări europene, merele mici este posibil să aibă o pondere mare în volumul total al roadei. De aici, este posibil, aidoma ultimilor ani, ca până la 45% din roada de mere din țară să meargă la procesarea industrială. Cu toate acestea, există motive să sperăm că cel puțin 45% din noua roadă de mere să fie orientate spre export.  În Moldova, sute de hectare de noi livezi de mere intensive și superintensive, echipate cu sisteme de irigare prin picurare și antigrindină, intră în rod în fiecare an, iar infrastructura post-recoltare se dezvoltă încontinuu. Acești factori, la rândul lor, conduc la  creșterea resurselor pentru exportul de produse de o calitate destul de înaltă. În consecință, chiar și într-un an cu condiții meteorologice anormal de dificile, este posibil să nu se reducă furnizarea de mere de calitate pentru export.

Până în prezent, din Moldova au fost exportate în sezonul de marketing 2019-2020 mai mult de 270 de mii de tone de măr. În același timp, sezonul nu s-a încheiat încă, iar mărul de anul trecut va mai fi exportat din țară în luna iunie. În acest sens, mulți operatori ai pieței fructelor din Republica Moldova menționează faptul că perioada celei mai mari activități de comerț exterior s-a schimbat radical în ultimii ani: dacă, înainte, până la 60% din mărul de origine din Moldova era exportat toamna și la începutul iernii, apoi, astăzi, tot atât de multe produse sunt expediate în străinătate în ianuarie-mai, de la frigiderele întreprinderilor agricole și ale comercianților.

În același timp, aproximativ 95-98% din fluxul de export din mere din Moldova este în continuare direcționat către o singura piață - Rusia. În ultimul an de marketing, cu toate ascensiunile și căderile sale, ca volum și prețuri, mărul din Moldova s-a vândut bine pe piața rusă, precum opinează mulți experți locali.

În primăvară, în anumite perioade, prețul merelor de anumite soiuri crescuse până la 0,68-0,69 USD / kg, ceea ce, potrivit celor mai autocritici comercianți, este „chiar mai mare decât prețul obișnuit, în mod firesc, pentru merele de această calitate”. Dacă scenariul similar de marketing se va repeta în sezonul viitor, când oferta de măr de calitate și capacitatea de plată pentru acesta ar putea să fie mai mici, reprezintă, deocamdată, o întrebare fără de răspuns.

Andrei Zbancă consideră că nivelul prețurilor pentru merele moldovenești pe piața rusă în noul sezon va dictat de decizia autorităților ruse de a crește prețurile orientative pentru fructele importate. Aparent, acest lucru va conduce la creșterea prețurilor pentru merele din Republica Moldova.

De asemenea, expertul speră că un un număr mai mare de exportatori moldoveni vor valorifica cotele de export către Uniunea Europeană, fără taxe (pentru 2020 - 80 mii tone). În aceste condiții, este posibil, de asemena, ca un volum mai mare de mere moldovenești să fie exportate în România.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI