Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Producătorii de mere se vor confrunta pe piață cu probleme atipice, consideră Andriy Yarmak

În pofida faptului că mai avem luni bune până la debutul sezonului activ al merelor în acest an, astăzi este deja clar că producătorii vor întâmpina o serie de probleme care nu erau tipice pentru sezoanele  anterioare. Această opinie a fost exprimată de către economistul Departamentului de Investiții în Alimentație și Agricultură, Organizația Națiunilor Unite (FAO), Andriy Yarmak, în cadrul primei conferințe internaționale online a proiectului EastFruit „Prognoze în sectorul afacerilor cu mere”, care a avut loc pe 20 mai curent.

Conferința a fost organizată cu sprijinul FAO și al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Asociația Ucrainei de Fructe și Legume (UPOA), proiectul analitic internațional Fruit-Inform și Federația Agricultorilor din Moldova FARM.

"În acest sezon există mai multe probleme atipice, dintre care una este răspândirea pandemiei coronavirusului în lume. Trebuie să realizăm faptul că aceasta nu va dispărea în acest an, iar întreprinderile vor trebui să își adapteze condițiile de muncă la respectiva problemă. Apropo, tind să cred că acest an va fi unul din cele mai grele, chiar pentru ultima sută de ani”, a spus Andriy Yarmak.

Oferta și cererea sunt, de asemenea, probleme importante pentru afacerea mărului, care vor  determina tendințele de dezvoltare a pieței în sezonul 2020/21.

Potrivit economistului Departamentului de Investiții în Alimentație și Agricultură, Organizația Națiunilor Unite (FAO), înghețul a afectat oferta de mere pe piață în acest moment, iar livezile din Ucraina, Polonia, Moldova și Rusia au fost puternic afectate în această primăvară.

"A doua problemă care a influențat oferta de mere, și care este mai tipică pentru piețele din UE și SUA, este deficitul de forță de muncă în sezonul curent, care a apărut din cauza coronavirusului", a declarat Andriy Yarmak în cadrul conferinței.

Analizând situația cu cererea de măr pe piețele mondiale, Andriy Yarmak a subliniat că astăzi aceasta este influențată de trei factori principali: scăderea prețurilor la petrol, scăderea veniturilor gospodăriilor și scăderea volumului afacerilor din sectorul turismului, a cărui dezvoltare în anii precedenți a oferit un stimulent considerabil pentru creșterea pieţei fructelor.

Cu toate acestea, potrivit lui Andriy Yarmak, în segmentul fructelor, mărul este în mod tradițional un produs accesibil și ieftin.

"Pe baza acestui fapt, cererea pentru măr poate scădea mai puțin decât pentru alte fructe. Mai mult, poate crește chiar în anumite țări, în care oamenii vor renunța la consumul de fructe scumpe în favoarea unui măr", a mai subliniat Andriy Yarmak.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI