Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Roada de mere în Moldova va fi mai mică, din cauza înghețurile din luna mai

Înghețurile nocturne de până la - 4-5 grade Celsius, în perioada 12-13 mai, în nordul Republicii Moldova, au provocat pagube semnificative livezilor de mere, cel mai mult având de suferit plantațiile din cele mai ”bune” regiuni pentru mere ale țării: Briceni, Ocnița, Dondușeni ș.a. În general, conform estimărilor preliminare ale șefilor întreprinderilor horticole, pierderile se pot cifra la cel puțin 20-30% din roada estimată până la înghețuri. În unele întreprinderi mari, recolta a fost compromisă în totalitate, pe zone de zeci de hectare.

Plus de aceasta, reprezentanții întreprinderilor agricole remarcă faptul că și calitatea producției finale va fi mai joasă, din cauza combinației nefaste dintre efectele secetei și înghețurile nocturne. Pe acest motiv, o mare parte din merele recoltate la nordul țării vor merge doar la prelucarea în concentrat.

În regiunile de centru și de sud ale Moldovei, livezile de mere au fost afectate într-o măsură mult mai mică. Cu toate acestea, la scara întregii țări, roada estimată inițial pentru  2020 este posibil să fie mai mică decât anul trecut (aproximativ 595 mii tone), adică cu nu mai puțin de 20-25%.

Alături de livezile de mere, în nordul Moldovei au avut de suferit de îngheț și livezile de prune. Cu toate acestea, este de remarcat faptul că, la nordul țării, livezi de prune sunt mai puține, majoritatea acestora fiind concentrate în centrul Moldovei. Potrivit specialiștilor, prunele, pe moment, reprezintă cel mai puțin afectat segment al pomiculturii.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI