Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PRODUCĂTORII DE POMUȘOARE DIN NORDUL MOLDOVEI AU SUPORTAT PIERDERI MARI DIN CAUZA ÎNGHEȚURILOR DIN PRIMA JUMĂTATE A LUNII MAI

Potrivit estimărilor preliminare ale producătorilor de pomușoare din satul Cunicea, raionul Dondușeni, pierderile de roadă pe câmpuri se ridică la 30-70%. Având în vedere că, în ultimii ani, producătorii din acest sat produc și exportă până la 1000 de tone de căpșuni - aproape o treime din exportul sezonier total al acestor fructe din Republica Moldova - putem presupune că țara a pierdut deja o parte  semnificativă din resursele de marfă (ale acestor produse) pentru livrări externe. O situație similară este atestată și în alte sate din nordul Moldovei, în care se cultivă intens căpșuna.

Cu toate acestea, marii producători de pomușoare intenționează să înceapă livrări periodice de căpșuni, din Moldova în Rusia, aproximativ la mijlocul ultimei decade a lunii mai. Până în prezent, există puține contracte de livrare, dar, potrivit fermierilor-exportatori, vor apărea cereri noi de la cumpărătorii ruși, dacă luăm în considerare prețurile ridicate de pornire din Federația Rusă pentru căpșuni.

În același timp, producătorii moldoveni de pomușoare sunt sceptici cu privire la perspectiva vânzării căpșunilor lor pe piața rusă, la un preț ridicat, la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie. Întrucât, în opinia lor, în această perioadă pe piața rusă vor apărea produse locale din regiunile sudice, precum și căpșuni din Serbia. Având în vedere acest lucru, ei speră că vor face vânzări bune abia către mijlocul lunii iunie.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI