Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

POMICULTORII MOLDOVENI PLANIFICĂ, CĂTRE MIJLOCUL LUI IUNIE, SĂ TERMINE EXPORTUL MERELOR DE ANUL TRECUT

Potrivit estimărilor experților, la mijlocul acestei luni  în frigiderele întreprinderilor horticole și comerciale din Moldova mai sunt depozitate aproximativ 25-30 de mii de tone de mere din recolta lui 2019. Reprezentanții asociațiilor de producători agricoli consideră că 80-90% din acest produs pot fi lesne exportate pe piața rusă, în termen de trei-patru săptămâni. Potrivit dânșilor, acest lucru este facilitat de faptul că mai multe companii naționale mari, care au semnat contracte de lungă durată pentru furnizarea de mere cumpărătorilor ruși, încă nu au livrat toată cantitatea de mere stipulată în contracte. De asemenea, sunt atestate și solicitări suplimentare din partea Rusiei, pentru furnizarea acestor produse.

Monitorizarea efectuată de către EastFruit arată că, în prima săptămână a lunii mai, prețurile pentru merele moldovenești de calitate la export au crescut în medie cu aproximativ 0,03-0,06 USD / kg. Comercianții speră că tendința pentru o ușoară creștere a prețului pentru merele de calitate la export va continua până la sfârșitul acestei luni. În fond, cel puțin unii dintre ei consideră că situația, din punctul de vedere al prețurilor și al vânzărilor, va fi pe val, iar actualul sezon de marketing se va încheia pe o notă ridicată.

Un alt factor care are cel puțin un impact psihologic pozitiv asupra piaței interne, potrivit reprezentanților organizațiilor de fermieri, este că în primăvara acestui an a fost reluată prelucrarea merelor în concentrat  de către una dintre cele mai mari companii din industria conservelor din Moldova - T.B. Fruit (Edineț). În acest mod, întreprinderile horticole, care au depozitat merele pentru păstrare îndelungată, au avut și au posibilitatea, în caz de necesitate, să-și realizeze marfa, chiar și cu prețuri de materie primă, mai mici.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI