Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

AGRETTI - O NOUĂ CULTURĂ DE NIȘĂ CARE CÂȘTIGĂ RAPID POPULARITATE (VIDEO)

Agretti (Săricica) este o cultură de legume neobișnuită, cu o istorie foarte interesantă. Aceasta, pur și simplu, este  adorată de sute de ani în Italia, dar a fost aproape necunoscută până de curând în alte țări ale lumii.

Acum, agretti a început să devină tot mai populară, este inclusă în meniul multor restaurante la modă din lume și deloc nu este ușor să cumperi semințe de agretti, deoarece toată lumea vrea să o cultive. Nu este de mirare, deoarece această legumă este un produs gustos și foarte sănătos. Plus de aceasta, este folositoare pentru reabilitarea solurilor salin-sodice, deoarece extrage soda din ele.

Denumirea "agretti" este împrumutată din italiană, cu toate că există însă și alte denumiri, nu mai puțin interesante și exotice. În Italia, pe lângă „agretti” (agretti) sau „agretto” (agretto), această plantă mai este numită și „barba di frate”, adică „barba călugărului”.

În consecință, numele plantei a fost tradus în engleză drept „friar’s beard”, dar numele „saltwort” („saltworth”) este încă mai popular. Numele în știința botanică pentru această cultură sună ca ”Soda Salsola” și ea face parte din familia amarantului (Amaranthaceae Juss.). Se mai întâlnesc, de asemenea, denumirile „Salată cu frunze opuse”, „Oppositeleaf Russian thistle” sau „Plantă barilla”, iar în italiană i se mai zice „Barba del Negus” și „Riscolo”. În toate cazurile, vorbim despre aceeași cultură.

Un scurt videoclip despre agretti, unde puteți vedea cum arată această cultură, cum este ambalată și la ce preț se vinde în Italia.

Agretti are o istorie deosebit de captivantă. În Evul Mediu, această cultură se găsea doar în sălbăticie, pe care motiv se puteau face bani buni, dacă o colectai, căci se folosea pentru a produce sticlă de Murano și cea  Venețiană. Mulți sunt convinși că frumusețea incredibilă a acestor sticle depinde direct de un ingredient principal – soda calcinbată - care este obținută din cenușa de agretti.

Locuitorii din Italia încearcă să includă agretti în meniul sezonului de primăvară, când este disponibil. Italienii spun că, dacă ați văzut agretti într-un magazin de legume și nu ați cumpărat, atunci ați comis o infracțiune împotriva propriei sănătăți.

Dar să vedem prin ce este bună și de ce este considerată  o mâncare minunată, ca mai apoi să discutăm particularitățile cultivării sale. În primul rând, agretti este un produs dietetic, care uneori este comparat cu spanacul, deși diferă oarecum după gust. Planta este bogată în vitamina A, calciu, vitamine C, B1, B2, B3, B6 și E și este o sursă excelentă de clorofilă, fosfor și magneziu, la fel ca spanacul. Agretti are, de asemenea, un efect diuretic, datorită conținutului ridicat de apă.

Agretti este de obicei fiert, uneori este copt sau prăjit. În general, acest produs este foarte convenabil pentru cei cărora le place să gătească. Se adaugă în supe, sosuri, salate, paste și alte feluri de bucate. Un restaurant prestigios din Italia, care ține la imaginea sa, întotdeauna tinde să aibă în sortimentul său un preparat de sezon, cu agretti.

Cultivarea acestei culturi, este adevărat, ridică anumite probleme. Semințele sale au o germinare scăzută,  la nivelul de 30-40 sau chiar mai mic. Cu cât semințele se păstrează mai mult, cu atât germinarea lor este mai mică. Astfel, semințele de doi ani este posibil să nu încolțească deloc. Pe de altă parte, această cultură nu este exigentă față de soluri, fiind posibil de semănat pe soluri cu orice fel de aciditate. Totuși, agretti preferă să crească în sol umed și bogat, în sol organic, și nu îi place lumina soarelui prea intensă, dar nici nu se dezvoltă bine în condiții de umbră.

Semințele de agretti germinează după 7-10 zile și, după aproximativ 50 de zile, puteți începe recoltarea, când lăstarii ating 40-60 cm înălțime. Mulți încep să taie agretti chiar și mai devreme, când atinge o înălțime de 20 cm, după care planta crește din nou. Ultima recoltă, de regulă, se strânge cu tot cu rădăcini.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI