Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

AGRETTI - O NOUĂ CULTURĂ DE NIȘĂ CARE CÂȘTIGĂ RAPID POPULARITATE (VIDEO)

Agretti (Săricica) este o cultură de legume neobișnuită, cu o istorie foarte interesantă. Aceasta, pur și simplu, este  adorată de sute de ani în Italia, dar a fost aproape necunoscută până de curând în alte țări ale lumii.

Acum, agretti a început să devină tot mai populară, este inclusă în meniul multor restaurante la modă din lume și deloc nu este ușor să cumperi semințe de agretti, deoarece toată lumea vrea să o cultive. Nu este de mirare, deoarece această legumă este un produs gustos și foarte sănătos. Plus de aceasta, este folositoare pentru reabilitarea solurilor salin-sodice, deoarece extrage soda din ele.

Denumirea "agretti" este împrumutată din italiană, cu toate că există însă și alte denumiri, nu mai puțin interesante și exotice. În Italia, pe lângă „agretti” (agretti) sau „agretto” (agretto), această plantă mai este numită și „barba di frate”, adică „barba călugărului”.

În consecință, numele plantei a fost tradus în engleză drept „friar’s beard”, dar numele „saltwort” („saltworth”) este încă mai popular. Numele în știința botanică pentru această cultură sună ca ”Soda Salsola” și ea face parte din familia amarantului (Amaranthaceae Juss.). Se mai întâlnesc, de asemenea, denumirile „Salată cu frunze opuse”, „Oppositeleaf Russian thistle” sau „Plantă barilla”, iar în italiană i se mai zice „Barba del Negus” și „Riscolo”. În toate cazurile, vorbim despre aceeași cultură.

Un scurt videoclip despre agretti, unde puteți vedea cum arată această cultură, cum este ambalată și la ce preț se vinde în Italia.

Agretti are o istorie deosebit de captivantă. În Evul Mediu, această cultură se găsea doar în sălbăticie, pe care motiv se puteau face bani buni, dacă o colectai, căci se folosea pentru a produce sticlă de Murano și cea  Venețiană. Mulți sunt convinși că frumusețea incredibilă a acestor sticle depinde direct de un ingredient principal – soda calcinbată - care este obținută din cenușa de agretti.

Locuitorii din Italia încearcă să includă agretti în meniul sezonului de primăvară, când este disponibil. Italienii spun că, dacă ați văzut agretti într-un magazin de legume și nu ați cumpărat, atunci ați comis o infracțiune împotriva propriei sănătăți.