Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

EXPERȚII PREZIC IEFTINIREA RAPIDĂ A CIREȘELOR TIMPURII DIN MOLDOVA

La sfârșitul săptămânii trecute, pe piața din Moldova au apărut primele cireșe autohtone. În rețelele comerțului cu amănuntul cireșele timpurii provin din regiunea de sud a țării, iar pe platformele online - din regiunile de centru. Furnizorii, în fond, sunt gospodăriile mici de fermier, iar dimensiuni maxime ale lotui propus atinge câteva sute de kilograme. La acestea, prețul cu ridicata și cu amănuntul este de 90-100 lei / kg (5,1-7,7 USD / kg). În anii precedenți, s-a atestat că primele cireșe se comercializau la un preț de câteva ori mai mare.  

Liderii întreprinderilor horticole punctează că roada soiurilor timpurii de cireșe, din cauza înghețului și a polenizării slabe, va fi foarte mică, și că aproape toate cireșele din mai vor merge către piața internă. În același timp, acestea vor fi comercializate la un preț relativ scăzut, având în vedere faptul că, în acest an, consumatorul au alternativă – căpșunii moldovenești -, ale căror prețuri vor scădea semnificativ în a doua jumătate a acestei luni, potrivit prognozei operatorilor pieței de fructe și pomușoare din Republica Moldova.

În acest context, comercianții consideră că acumularea unor loturi mari de cireșe,  destinate exportului, va fi posibilă doar prin a doua săptămână a lunii iunie. Ei speră că, până la acea perioadă, pe piața rusă va scădea volumul livrărilor de cireșe relativ ieftine din țările Asiei Centrale. Potrivit experților Federației Agricultorilor din Moldova „FARM”, cireșele moldovenești de asemenea vor fi livrate pe piața rusă la un preț scăzut (prețurile, în cel mai bun caz, vor la nivelul anului trecut). Întrucât rentabilitatea exportului de mere moldovenești pe piața rusă, în martie-aprilie a acestui an, a fost mică, mulți comercianți-exportatori nu dispun de resurse financiare mari, pentru a putea achiziționa cireșe în cantități mari și la prețuri ridicate, care să fie livrate cumpărătorilor engrosiști din Federația Rusă.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI