Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

ÎN PRIMUL TRIMESTRU, ÎN MOLDOVA AU CRESCUT INVESTIȚIILE ÎN SECTORUL POMICOL

​Potrivit Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), în primul trimestru al acestui an au fost recepționate de la agricultorii moldoveni 470 de cereri de subvenții post-investiții, în sumă de aproape 89 de milioane de lei (mai mult de 5 milioane de dolari), ceea ce este cu 17% mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Aproximativ o treime din această sumă provine din proiectele implementate pentru inițierea și modernizarea plantațiilor perene, precum și construcția și renovarea infrastructurii post-recoltare.

Reprezentanții asociațiilor de ramură ale grădinarilor și viticultorilor observă că rata relativ mare de depunere a cererilor de subvenții în primul trimestru al anului 2020 se datorează faptului că fermierii, de la sfârșitul anului trecut și începutul acestui an, au finalizat un număr semnificativ de proiecte pentru construcția de frigidere pentru producția pomicolă. În plus, iarna relativ caldă a facilitat plantarea timpurie de noi plantații.

Se constată, însă, că cea mai mare parte a acestei investiții a fost făcută înainte de apariția simptomelor crizei economice din sectorul horticol, din cauza COVID-19, și înainte ca înghețurile de primăvară să producă pierderi. Astfel, practic, tempoul investițiilor a fost influențat de inerția procesului. Dar a doua jumătate a acestui an,  pentru grădinari și viticultori, se pare, va fi una foarte dificilă, din mai multe puncte de vedere. În acest sens, experții multor organizații ale producătorilor agricoli din Republica Moldova prevăd, cel puțin, o regândire a strategiei de investiții, pe termen scurt. Astfel, se admite o schimbare a accentelor, de la extinderea plantațiilor multianuale spre consolidarea infrastructurii. De asemenea, nu se exclude nici o eventuală reducere a investițiilor.

Sursa: EastFruit

 

DINAMICA PREȚURI