Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

CUM VA AFECTA COMERȚUL CU CĂPȘUNI ÎN MOLDOVA SUSPENDAREA ACTIVITĂȚII PIEȚELOR DIN CELE MAI MARI ORAȘE ALE ȚĂRII?

Ridicarea tuturor restricțiilor din sistemul de comerț piețe/târguri, pe cele mai mari piețe urbane din Moldova, ar intensifica, probabil, importul de căpșuni și ar determina ieftinirea mai rapidă a acestui produs

Săptămâna trecută, în Moldova, autoritățile au permis deschiderea piețelor de fructe și legume în toate localitățile țării, cu excepția celor două mari orașe - Chișinău și Bălți. Potrivit producătorilor agricoli, această soluție are un efect dublu.

Pe de o parte, lipsa concurenței serioase din partea piețelor de fructe și legume din cele mai mari orașe va permite producătorilor moldoveni de căpșuni să mențină prețurile la un nivel relativ înalt, pentru o perioadă mai îndelungată decât de obicei. Ceea ce este important pentru fermierii care cultivă pomușoare în sere și sub agril, adică pentru cei care au investit foarte mult în producție și care speră, grație prețurilor mari, să recupereze costurile. Ridicarea tuturor restricțiilor din sistemul de comerț piețe/târguri pe cele mai mari piețe urbane din Moldova, probabil, ar intensifica importul de căpșuni și ar dicta ieftinirea lor.

Monitorizarea prețurilor de către EastFruit arată că, în prezent, prețurile de vânzare cu ridicata pentru căpșunii din Moldova sunt de aproximativ 55-65 lei / kg (3,14-3,71 USD / kg), scăzând până la jumătatea lunii aprilie cu aproximativ 5-10 lei pe săptămână. În comerțul cu amănuntul, prețurile fluctuează într-un interval și mai mare - 75-105 lei / kg (4,28-6,0 USD / kg), în funcție de locul de vânzare, calitatea produsului și dimensiunea lotului. De la începutul lunii mai, vânzătorii de căpșuni de pe platformele online au încercat să mențină prețurile la un nivel ridicat prin atenuarea restricțiilor asociate: reduc cantitatea minimă a comenzii admise (în kilograme) și, de asemenea, trec la formatul de livrare plătită a comenzii către client, indiferent de mărimea lotului.

Pe de altă parte, păstrarea interdicțiilor asupra comerțului cu fructe și legume pe piețele stationare din Chișinău și Bălți nu reduce temerile în rândul producătorilor de căpșuni, care vor apărea în număr mare în viitorul cel mai apropiat. Pe motiv că aceștia nu vor putea vinde întreg volumul de căpșuni prin supermarketuri, chioșcuri, buticuri și piețe temporare  ”pe roți”, cu atât mai mult că nu există multe comenzi din partea potențialilor cumpărătorilor de peste hotare.  

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI