La sfârșitul lunii aprilie, pe piață au
apărut cartofii de producție locală. Prețurile pentru comerțul cu ridicata și
cu amănuntul nu depășesc 20-24 lei / kg (1,14-1,37 USD / kg), ceea ce este
puțin mai mic decât prețurile pentru acest produs în aceeași perioadă a anului
trecut - 25-30 lei / kg (1,38-1,66 USD / kg).
Cu toate acestea, în 2019, conform
observațiilor experților, a fost remarcat nivelul maxim al prețurilor de
pornire pentru cartofii tineri din ultimii cinci ani. Nivelul mai scăzut al
prețurilor pentru cartofii tineri din recolta 2020 este explicat, la Asociația
Crescătorilor de Cartofi din Republica Moldova, prin importul relativ timpuriu
al produselor similare din România și Turcia. În același timp, consumatorul
local nu este pregătit să cumpere cartofi tineri autohtoni la un preț mai mare,
cum se atestă, de exemplu, în cazul căpșunilor moldovenești.
În ultimii doi-trei ani, cultivatorii de
cartofi din sudul Moldovei au încercat să crească producția de produse
timpurii, în sere și sub agril. Dar s-au convins repede că, în primul rând, nu
vor putea concura în termeni de preț cu furnizorii de cartofi importați, chiar
și în anii cu condiții meteorologice și economice favorabile. Și, în al doilea
rând, practica arată că consumatorul moldovean clasifică fără echivoc cartofii
timpurii drept produse scumpe, de nișă, nu de primă necesitate. Drept urmare,
chiar și producătorii locali de produse ecologice scumpe pentru piața RM
preferă să crească cartofi, de la jumătatea sezonului, pentru vânzare în iunie.
În plus, în Moldova, cartofii timpurii sunt
recoltați manual, iar forța de muncă din sectorul agricol al țării s-a scumpit
considerabil în ultimii ani. Estew de remarcat că, în acest an, pe fondul
restricțiilor din cadrul regimului de urgență, forța de muncă s-a scumpit și
mai mult.
Sursa: EastFruit