Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

ÎN MOLDOVA, PREȚURILE PENTRU CARTOFUL TIMPURIU SUNT MAI MICI DECÂT ANUL TRECUT

La sfârșitul lunii aprilie, pe piață au apărut cartofii de producție locală. Prețurile pentru comerțul cu ridicata și cu amănuntul nu depășesc 20-24 lei / kg (1,14-1,37 USD / kg), ceea ce este puțin mai mic decât prețurile pentru acest produs în aceeași perioadă a anului trecut - 25-30 lei / kg (1,38-1,66 USD / kg).

Cu toate acestea, în 2019, conform observațiilor experților, a fost remarcat nivelul maxim al prețurilor de pornire pentru cartofii tineri din ultimii cinci ani. Nivelul mai scăzut al prețurilor pentru cartofii tineri din recolta 2020 este explicat, la Asociația Crescătorilor de Cartofi din Republica Moldova, prin importul relativ timpuriu al produselor similare din România și Turcia. În același timp, consumatorul local nu este pregătit să cumpere cartofi tineri autohtoni la un preț mai mare, cum se atestă, de exemplu, în cazul căpșunilor moldovenești.

În ultimii doi-trei ani, cultivatorii de cartofi din sudul Moldovei au încercat să crească producția de produse timpurii, în sere și sub agril. Dar s-au convins repede că, în primul rând, nu vor putea concura în termeni de preț cu furnizorii de cartofi importați, chiar și în anii cu condiții meteorologice și economice favorabile. Și, în al doilea rând, practica arată că consumatorul moldovean clasifică fără echivoc cartofii timpurii drept produse scumpe, de nișă, nu de primă necesitate. Drept urmare, chiar și producătorii locali de produse ecologice scumpe pentru piața RM preferă să crească cartofi, de la jumătatea sezonului, pentru vânzare în iunie.

În plus, în Moldova, cartofii timpurii sunt recoltați manual, iar forța de muncă din sectorul agricol al țării s-a scumpit considerabil în ultimii ani. Estew de remarcat că, în acest an, pe fondul restricțiilor din cadrul regimului de urgență, forța de muncă s-a scumpit și mai mult.  

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI