Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

RETAILUL MOLDOVENESC ATRIBUIE CREȘTEREA PREȚULUI FRUCTELOR ȘI LEGUMELOR „FACTORULUI SEZONIER”

În comerțul cu amănuntul din Moldova, s-a înregistrat o creștere accentuată a prețurilor la legumele și fructele proaspete - între 25% -30%, iar în unele lanțuri de supermarketuri din Chișinău - până la 40%

În ultima săptămână a lunii martie, în comerțul cu amănuntul moldovenesc, s-a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor la legumele și fructele proaspete - în limita a 25% -30%, în unele lanțuri de supermarketuri din Chișinău - până la 40%. Comercianții explică această stare de lucruri nu atât prin consecințele măsurilor de carantină (în special, cu închiderea concurenților - piețele de comerț cu ridicata și cu amănuntul din zonele populate ale țării), ci, mai degrabă, cu „creșterea sezonieră a prețurilor de achiziție de către fermieri caracteristici din a treia decadă a lunii martie”.

Reprezentanții Asociației Retailerilor din Republica Moldova recunosc că cererea sporită și dificultățile logistice contribuie, de asemenea, la creșterea prețurilor, însă principalul catalizator al procesului este reducerea tradițională a stocurilor de mărfuri la furnizori (atât locali, cât și străini) la sfârșitul lunii martie – început de aprilie. Ținând cont de probleme obișnuite și cele noi, retailerii prezic o creștere a prețurilor la fructe și legume până la sfârșitul lunii mai. În opinia lor, vârful creșterii prețurilor la fructe și legume va avea loc în săptămâna Paștelui. Comercianții cu amănuntul nu exclud o creștere dublă a prețurilor pentru unele legume (seturile de borș, bunăoară). De obicei, imediat după sărbătorile de Paște, prețurile pentru multe poziții din sortimentul de fructe și legume sunt reduse cu un pas simbol simbolic de 5-7%, dar este puțin probabil ca anul acesta să se întâmple.

În această săptămână, cele mai solicitate culturi de plante pentru tuberculi și rădăcini, cum ar fi cartofii, morcovii, ceapa, sfecla și varza, devin în mod activ mai scumpe în comerțul cu amănuntul din această săptămână. Prețul acestor legume (în principal importate) a crescut deja, în medie, cu 13-17%.

În ceea ce privește palierul fructelor, pe piețele din Moldova, până acum, doar citricele devin mai scumpe - plus 15-20% din preț. Ca motiv principal, retailerii enunță, din nou, sfârșitul sezonului de consum activ al acestor fructe. În consecință, comercianții cu ridicata și lanțurile de supermarketuri își reduc importurile. Așadar, dacă în ianuarie, până la 3,5 mii de tone de citrice (portocale, mandarine, lămâi, grapefruits, clementine, pomelo) sunt importate în Moldova, atunci în martie livrările sunt de obicei mai reduse - 2,7-3,0 mii tone. În aprilie și mai, volumul importului de citrice scade la 1,5-1,0 mii tone și, respectiv, o mie de tone.

Sursa: east-fruit.com

 

 

DINAMICA PREȚURI