Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

COMERCIANȚII MOLDOVENI ÎNCEARCĂ SĂ MENȚINĂ UN RITM RIDICAT AL EXPORTULUI DE MERE

Comercianții speră că, în ultima decadă a lunii martie, pe măsură ce restricțiile privind importurile de produse alimentare în Federația Rusă vor fi relaxate, nu va fi redusă furnizarea de mere moldovenești pe piața rusă.

Din a treia săptămână a lunii martie, după cum a arătat monitorizarea EastFruit, în Moldova prețurile cu ridicata pentru mere au scăzut semnificativ, în intervalul 10-20%. În termeni absoluti, au scăzut cu 1-3 lei / kg - la 10-13 lei / kg (0,65-0,85 USD / kg). Comercianții au încercat să compenseze pierderile de preț prin creșterea volumului livrărilor de export pe principala piață de vânzări - în Federația Rusă. Nu toate au reușit. Pe fondul devalorizării rublei, unii parteneri ruși ai furnizorilor de fructe din Moldova i-au informat cu privire la suspendarea cumpărăturilor. Cu toate acestea, membrii asociațiilor producătorilor agricoli din Moldova afirmă că „în martie, este încă posibilă menținerea ratei anterioare ridicate de export de fructe”.

Mai mult, comercianții speră că în ultimele zece zile ale lunii martie, deoarece restricțiile la importurile de produse alimentare esențiale din Federația Rusă sunt reduse, furnizarea de mere moldovenești pe piața rusă nu va fi redusă. De asemenea, ei speră la o creștere a livrărilor de mere la export către Uniunea Europeană (în special către România vecină), din cauza scăderii stocurilor de produse europene și a cererii mari, generată de carantină, pentru produse alimentare.

Anumite preocupări ale producătorilor și comercianților agricoli din Moldova, în contextul exportului de mere, sunt generate de anumite dificultăți ce țin de transport și logistică. Presa locală a raportat că mai multe camioane din Moldova au fost blocate la granițele Austriei, Ungariei și Slovaciei.

Cu toate acestea, așa cum a raportat anterior EastFruit, conform estimărilor experților, la începutul lunii martie a acestui an, aproximativ 100 de mii de tone de mere au rămas în frigiderele întreprinderilor agricole și ale comercianților din Moldova. Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct consideră că cel puțin două treimi din stocurile de produse rămase în acest moment sunt fructe de „calitate medie a exportului”. Toate eforturile posibile vor fi făcute pentru a se asigura că acest produs este vândut pe piața proaspătă. Totuși, opțiunea furnizării în masă a merelor de la frigidere pentru prelucrare nu este exclusă în totalitate, dar este considerată extrem de nedorită datorită diferenței prea mari între prețul curent pentru merele de desert și prețul posibil, pentru luna aprilie, pentru merele tehnice de la frigidere.

Liderii marilor întreprinderi de producție de concentrat de mere din Moldova au sugerat că prețul acestei materii prime - dacă apare într-o cantitate suficientă pentru lansarea primelor linii de producție - este puțin probabil să fie mai mare de 1,5-2,0 lei / kg (0,09-0 USD, 13 / kg).

Sursa: east-fruit.com

DINAMICA PREȚURI