Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

MĂSURILE DE CARANTINĂ ÎN MOLDOVA AU PROVOCAT DIFICULTĂȚI ÎN ONORAREA UNOR CONTRACTE DE FURNIZARE DE MIEZ DE NUCĂ CĂTRE UNIUNEA EUROPEANĂ

Managementul unor companii comerciale importante susțin că au avut deja probleme cu punerea în aplicare a contractelor încheiate anterior, pentru furnizarea de miez de nucă către Uniunea Europeană. Vorbim, la modul concret, despre restricții de carantină la tranzitul mărfurilor prin Ungaria.

Operatorii pieței nucului din Moldova remarcă faptul că companiile exportatoare de nuci sunt destul de clar divizate în ceea ce privește geografia de livrare a mărfii: unele au în principal contracte cu cumpărători din Germania și alte țări din Europa de Nord, pe când alții se ocupă în special de parteneri din Italia și Franța. Ultima categorie se confruntăcu dificultăți în materie de transport și logistică. În același timp, prețurile la produsele de export nu se modifică (deși nu există propuneri pentru încheierea de noi contracte pentru furnizarea nucilor de anul trecut).

Pe piața internă a Moldovei, cel puțin unii comercianți mari au suspendat achiziționarea atât a nucilor în coajă, cât și a miezului de nuc. Doar câțiva continuă să achiziționeze nuci de înaltă calitate (jumătăți ușoare) la un preț care să nu depășească 100 lei / kg (5,7 USD / kg). În același timp, cererea de produse interne este mică, deoarece pe piața internă au apărut oferte de cantități semnificative de nucă din Ucraina, la un preț mai mic decât prețul curent.

Sursa: east-fruit.com

DINAMICA PREȚURI