Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

ÎN MOLDOVA, STRUGURII DE MASĂ CRESCUȚI FOLOSIND NOILE TEHNOLOGII SE VÂND CU 30-40% MAI SCUMP DECÂT CEI TRADIȚIONALI

În prezent, în Moldova, plantațiile de viță de vie de tip Pergola/Tendone și Gable/Ypsilon se apropie de 200 ha. Conform observațiilor experților din Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), la sfârșitul anului de comercializare, viticultorii moldoveni au comercializat majoritatea produselor din plantații formate de tipurile Pergola/Tendone și Gable/Ypsilon, la un preț mediu de 20-24 lei / kg (1 USD, 14-1,37 / kg). În timp ce cea mai mare parte a strugurilor de masă cultivate în podgoriile clasice - cu spalier vertical -, a fost vândută la un preț de 13-16 lei / kg (0,77-0,95 USD / kg).

Potrivit experților APM / USAID, în prezent, în Republica Moldova, suprafața plantațiilor de viță de vie din tipurile Pergola/Tendone și Gable/Ypsilon se apropie de 200 ha. Mai mult de jumătate din aceste plantații sunt vii noi, formate din start în funcție de tipurile indicate, iar restul sunt plantații tinere transformate în Pergola/Tendone și Gable/Ypsilon din plantații clasice. Acum doi-trei ani, astfel de podgorii, de un tip nou, ocupau nu mai mult de 100 de hectare în întreaga țară. Aceasta în contextul faptului că, potrivit statisticilor, suprafața totală a plantațiilor de struguri de masă este puțin peste 17 mii de hectare. Anul trecut, în țară au fost plantate 862 hectare de vie, inclusiv jumătate de soiurile de masă.

Construcțiile plantațiilor Pergola/Tendone („foișor”) și Gable/Ypsilon („acoperiș în două ape”) oferă cultivatorilor o oportunitate ridicată de a efectua operațiuni manuale pe viță de vie uscată și verde, de a regla cantitatea de struguri pe butuc și de a recolta rapid și precis. În plus, caracteristicile de proiectare ale acestui tip de plantație oferă cea mai bună (dar, în același timp, difuză) iluminare a ciorchinilor și, de asemenea, cu condiția ca acestea să fie pregătite corespunzător pentru iarnă, și o mai mare rezistență la îngheț. În Moldova, în ultimii ani, iernile și primăverile au fost relativ blânde, pe astfel de plantații - Pergola / Tendone și Gable / Ypsilon - a tolerat bine înghețurile chiar și un soi de struguri iubitor de căldură, precum Cardinalul.

O condiție necesară a tehnologiei agricole pentru podgoriile Pergola / Tendone și Gable / Ypsilon este nutriția corespunzătoare a viței de vie, respectiv - prezența sistemelor de irigare prin picurare. În Moldova, potrivit experților APM/USAID, aproape toate viile de acest tip sunt echipate cu aceste sisteme. În timp ce numai 5-7% din podgoriile clasice sunt asigurate cu irigație. În consecință, roada de struguri de masă la plantațiile de tipuri noi este, în medie, de trei până la patru ori mai mare (până la 40 t / ha). În același timp, calitatea produselor este, de asemenea, mult mai mare. În ultimii doi ani secetoți, tocmai calitatea produselor a devenit factorul de preț dominant în viticultura Moldovei.

Sursa: east-fruit.com

DINAMICA PREȚURI