Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

MOLDOVA A CÂȘTIGAT PENTRU PRIMA DATĂ 200 DE MILIOANE DE DOLARI DIN EXPORTUL DE FRUCTE ÎN RUSIA ȘI A DEPĂȘIT SERBIA

Exportatorii și livădarii moldoveni au stabilit un nou record la furnizarea de fructe și struguri de masă către Rusia, în 2019 - veniturile din export pentru prima dată în istorie au ajuns la 200 de milioane de dolari SUA. Analiștii EastFruit spun că Moldova, prin acest indicator, a ocupat locul opt în clasamentul celor mai mari furnizori, depășind Serbia, care a redus veniturile la 196 milioane dolari.

„Datorită faptului că fructele din Moldova au fost de obicei cele mai ieftine, pe același segment de produse, poziția acestei țări în clasamentul celor mai mari furnizori de fructe către Rusia, ca valoare, a rămas scăzută. Dacă luăm în considerare doar volumul livrat, în tone, atunci Moldova va fi deja pe locul al treilea, cedând doar Ecuadorului și Turciei ", spune Andrei Yarmak, economist la departamentul de investiții al Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

„În următorii ani, principala provocare a furnizorilor de fructe din Moldova va fi diversificarea exporturilor pentru a reduce riscurile potențiale din pierderea pieței ruse și îmbunătățirea calității și, prin urmare, a valorii și prețului fructelor exportate. Într-adevăr, astăzi Rusia își extinde propria producție de fructe și începe deja să completeze segmentul de produse ieftine în multe categorii, unde Moldova este deosebit de puternică, în special în categoria merelor proaspete ”, a declarat expertul FAO.

Veniturile principale din Rusia exportatorii moldoveni le-au obținut din livrările de mere - aproximativ 108 milioane de dolari SUA. Exportul strugurilor de masă din Moldova către Rusia a realizat câștiguri de 34 de milioane de dolari SUA, încă 21,5 milioane de dolari provenind de la exportul de prune. Alte fructe și pomușoare care au fost exportate în volume mari din Moldova în Rusia sunt cireșele dulci, căpșunii, prunele, caisele și cireșele.

Exportul principalelor articole de export: mere, struguri de masă și prune din Moldova în Rusia aproape că nu s-a schimbat de-a lungul anului. Dar exportul de cireșe a scăzut imediat cu 22%. În același timp, veniturile din exportul căpșunilor proaspete au crescut de 2,5 ori, de la prune -  cu 34%, și din exportul caiselor proaspete - de 3,6 ori.

Sursa: east-fruit.com

DINAMICA PREȚURI