Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

ÎN 2020, ROADA DE FRUCTE ȘI STRUGURI MOLDOVENEȘTI POATE SCĂDEA DIN CAUZA LIPSEI DE APĂ PENTRU IRIGARE

Conform evaluării oficiale a agenției de stat „Apele Moldovei”, la mijlocul lunii februarie a acestui an conținutul de apă al râului Nistru în Republica Moldova este de aproximativ 53% din normă. Situația ce ține de volumul de apă al râului Prut este și mai gravă.

Experții remarcă faptul că, teoretic, nivelul resurselor de apă ale principalelor râuri ale țării poate crește pe fundalul precipitațiilor puternice de primăvară. În mod similar, situația s-a dezvoltat în 2019, când din aprilie până în iunie în unele regiuni ale Moldovei au căzut  două norme și jumătate de precipitații, cât e cantitatea firească pentru această perioadă a anului. Dar o repetare a acestui scenariu meteorologic timp de doi ani consecutiv este puțin probabilă.

În condițiile actuale, specialiștii agenției de stat nu exclud posibilitatea apariției unor probleme de furnizare a apei către orașe și sate și, prin urmare, posibilitatea introducerii restricțiilor privind utilizarea apei din rezervoarele de apă de suprafață în scopuri de irigație. În ultimii cinci ani, Moldova de două ori a fost la un pas de asemenea restricții, dar, cu toate acestea, a fost posibil să fie evitate, grație precipitațiilor salvatoare. 

În acest an, problemele prognozate ce țin de accesul la surse de apă pentru irigare nu au dus încă la o ajustare a planurilor de producție a cea mai mare parte a întreprinderilor agricole, specializate în legume și pomușoare. Fermierii afirmă, în acest context, că ”sunt obișnuiți deja să meargă pe muchie de cuțit”.

Sursa: east-fruit.com

DINAMICA PREȚURI