Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

AUDITUL DEPARTAMENTELOR DE FRUCTE ȘI LEGUME PROASPETE DIN CHIȘINĂU, NOIEMBRIE 2019

Piața de vânzare cu amănuntul a Moldovei se dezvoltă destul de dinamic. Pe lângă jucători puternici de pe piața locală, există și jucători internaționali mari, precum Metro Cash & Carry și Kaufland, dar și alte rețele străine, cum ar fi Fourchete din Ucraina.

Dorim să vă reamintim că auditul a fost realizat simultan, conform unei singure metodologii în mai multe țări și orașe, de către echipa EastFruit și partenerii de proiect. Pe lângă Chișinău, auditul departamentelor de fructe și legume ale supermarketurilor a fost efectuat în orașele Kiev, Dnipro, Tbilisi, Khujand, Tașkent și Dușanbe.

Ratingul general al magazinelor în funcție de preț, calitate și descriere, precum și de poziționare din Chișinău, Moldova


Liderul din ratingul rețelelor de supermarketuri, efectuat în urma unui audit a prețurilor cu amănuntul la mijlocul lunii noiembrie în Chișinău, conform unei evaluări cuprinzătoare, a fost rețeaua de supermarketuri Nr1. Aceasta a fost lider la prețuri și calitatea produselor, a ocupat locul 2 la calitatea departamentului și locul 3 la asortimentul de fructe și legume.

Noul intrat pe piața Moldovei, rețeaua de supermarketuri Kaufland a ocupat locul 2, câștigând titlul de lider la asortimentul de produse, calitatea produselor și calitatea departamentelor, în același timp a pierdut teren la prețuri. Cu alte cuvinte, rețeaua Kaufland s-a concentrat pe segmentul premium, justificând un preț mai mare pentru o gamă mai largă de produse și calitate mai înaltă.

Lucul al 3 a fost ocupat de rețeaua de supermarketuri METRO Cash & Carry, care de această dată nu și-a atribuit nici o poziție de lider, în schimb a obținut locul 2 pentru trei categorii: asortiment, calitatea produselor și prețul, iar la calitatea departamentului s-a poziționat pe locul 3.

Aceasta nu înseamnă că METRO a cedat din calitate, ci că are un concurent serios pe piață reprezentat de rețeaua de supermarketuri Kaufland. În consecință, este posibil ca în următorul audit să vedem o creștere a sortimentelor de legume și fructe proaspete în magazinele rețelei METRO, asta pentru a „prinde” poziție de lider.

Pe următoarele locuri ale clasamentului general își fac loc rețeaua de supermarketuri Fourchete. Pe locul 5 este Linella, care a pierdut la gama mai restrânsă de produse, dar a câștigat puncte la celelalte categorii. Sunt urmate de Green Hills, Velmart, Fidesco, Family Market, cele care au pierdut cel mai mult la gama de produse și calitatea departamentului.

Pe ultima treaptă a acestui clasament, locul 10, avem rețeaua de supermarketuri IMC Market care a avut de pierdut în fața concurenților pe toate categoriile care au fost supuse evaluării.

Rating pe asortimentul de produse în rețeaua de magazine din Chișinău, Moldova


Pentru a crea un rating al supermarketurilor după numărul de poziții de fructe și legume, a fost luat în considerare doar fructe și legume în stare proaspătă, fără fructe uscate și alte produse procesate.

Astfel, conform acestor indicatori de monitorizare la mijlocul lunii noiembrie 2019, lider la acest capitol a devenit Kaufland care avea în vânzare 110 poziții, inclusiv 6 produse ECO (organice), în sectorul de fructe și legume în stare proaspătă. Astfel, Kaufland s-a situat cu șapte poziții în fața METRO Cash & Carry, care s-a clasat pe poziția secundă. În top 3 a intrat și rețeaua Nr1, care s-a clasat pe al treilea loc la sortimentul de fructe și legume, cu 24 poziții mai puțin decât liderul.


Următoarele locuri sunt ocupate de rețelele Fourchete Green Hills Velmart Linella Fidesco IMC, ultima treaptă fiind ocupată de Family Market, cu cele mai puține poziții de fructe și legume oferite, în număr de 45.

Compartimentele de fructe și legume pot fi foarte diferite, precum și numărul de poziții al acestora. De obicei, acele rețele care oferă un sortiment mare, investesc timp și bani în merchandising și prezentarea produselor și sunt capabili să atragă clienți mai înstăriți și obține o factură mai mare. Există, de asemenea, strategia exact opusă, când supermarketul are un sortiment foarte restrâns de legume și fructe, iar accentul este pus pe alte departamente. De exemplu, într-unul dintre magazinele rețelei Family Market, nu exista fructe și legume proaspete, adică lipsește acest departament.