Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

MINISTRUL ION PERJU: ”CONTINUAREA COOPERĂRII CU ONU PENTRU IMPLEMENTAREA POLITICILOR ÎN SECTORUL AGROALIMENTAR ȘI PROTECȚIEI MEDIULUI ESTE IMPERIOASĂ”

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU, s-a întâlnit, pe 19 decembrie curent, cu Simon SPRINGETT, Coordonator Rezident al Organizației Națiunilor Unite în Republica Moldova, și reprezentanții agențiilor ONU specializate în domeniile conexe priorităților de activitate ale ministerului.

Astfel, ministrul a purtat discuții cu Dona Școla, Reprezentantă UNIDO, Igor Pokanevych, Reprezentantul de țară al Organizației Mondiale a Sănătății (WHO), Dima Al - Khatib, Reprezentantă rezident UNDP, Tudor Robu, reprezentant FAO.

Oficialii au realizat o retrospectivă a proiectelor realizate în comun, subliniind contribuția semnificativă a suportului ONU pentru producătorii agricoli, pentru protecția mediului și pentru implementarea priorităților guvernamentale și a angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova.

Totodată, scopul întrevederii a fost de a identifica și a nominaliza domeniile-cheie de cooperare pentru perioada următoare.

Astfel, ministrul Ion PERJU a vorbit despre necesitatea continuării implementării proiectelor  de asistență tehnică și financiară în domeniul agriculturii, în special adaptării la schimbările climatice, subliniind că: ”Continuarea cooperării cu ONU pentru implementarea politicilor în sectorul agroalimentar și protecției mediului este imperioasă. Ne dorim consolidarea acestei cooperări în vederea implementării proiectelor în domeniul agriculturii sustenabile, dezvoltării locale și regionale,  atenuării și adaptării la schimbările climatice. De asemenea, mizăm pe suportul ONU în implementarea Agendei 2030 de Dezvoltare durabilă în mod special a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) conexe domeniului alimentației și agriculturii durabile, precum și realizarea obiectivelor naționale stabilite în Programul de activitate al Guvernului, inclusiv, facilitarea implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană”.

La rândul său, Coordonatorul Rezident al Organizației Națiunilor Unite în Republica Moldova, Simon SPRINGETT, a reiterat că ONU rămâne a fi un susținător al politicilor de agricultură prin intermediul FAO și politicilor de mediu prin intermediul UNDP.

Cu referire la realizarea Agendei 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă, oficialul ONU a precizat că prin intermediul Obiectivelor Globale, se stabilește o agendă de acțiuni ambițioasă, focusată pe eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităților și a injustiției și protecției mediului.

În cadrul discuțiilor, părțile au stabilit că domenii cheie de cooperare pentru perioada următoare vor fi: consolidarea capacităților de rezistență la efectele schimbărilor climatice,  dezvoltarea capacităților instituționale în elaborarea și planificarea politicilor de dezvoltare rurală și  implementarea Strategiei de mediu pentru anii 2014-2023.

Sursa: MADRM

DINAMICA PREȚURI