Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

FEDERAȚIA AGRICULTORILOR DIN MOLDOVA ''FARM'' ESTE UN CATALIZATOR AL SECTORULUI HORTICOL DE VALOARE ÎNALTĂ

În perioada 13 – 18 octombrie curent, la Chișinău a derulat un vast proiect internațional, la care au participat producători și cumpărători de producție horticolă de valoare înaltă din nouă țări ale lumii.

Agenda evenimentului a inclus, pe 15 octombrie,  Conferința Națională "Oportunități de investiții în horticultura de valoare înaltă din Moldova" și Forumul Comercial Internațional B2B, organizate de Federația Agricultorilor din Moldova ”FARM”, cu suportul FAO și BERD, dar și mai multe vizite de documentare și schimb de experiență la entitățile economice naționale din branșă. În cadrul acestor vizite, producătorii de producție horticolă din Georgia, Tadjikistan și Uzbekistan au avut posibilitatea să ia cunoștință cu activitatea unor întreprinderi lider pe piața națională, să facă schimb de experiență și practici.

Fedor Rybalko, oaspete din Ucraina, participant la vizitele de documentare și schimb de experiență organizate de FARM: ”Asemenea evenimente sunt extrem de benefice, din mai multe considerente. Importanța lor derivă din necesitatea unui schimb permanent de experiență și practici, deosebit de relevante fiind cunoștințele acumulate pe plan internațional. Este valabil și pentru Republica Moldova, în caz contrar se va pierde capacitatea de a concura și, în consecință, unii producători de producție horticolă riscă să falimenteze”.

Sardor T. Ishandjanov, oaspete din Uzbekistan, participant la vizitele de documentare șI schimb de experiență organizate de FARM: ”Coagularea unei comunități în care să fie discutate ultimele noutăți din domeniul horticol este foarte importantă. Bunăoară, aceasta permite să fie eliminate politicile de dumping, la care, eventual, ar putea recurge producătorii din anumite țări. Este pe deplin clar că, dacă nu se va coordona această dimensiune, nu va fi posibil de reglementat piața și prețurile.

De pe timpurile fostei URSS, cunoșteam R.Moldova mai mult grație vinurilor sale și, în măsură mai mică, datorită strugurilor de masă. De aici, am rămas plăcut surprins să văd și, desigur, să gust soiurile de struguri de masă Moldova și Red Globe.

Pentru a rezuma, cred că este foarte important să menținem și să aprofundăm relațiile de colaborare și prietenie între țările noastre și între producătorii de struguri de masă, schimbul de cunoștințe și practici între producătorii de struguri din Georgia, Tadjikistan și Uzbekistan cu omologii moldoveni fiind un bun exemplu în acest sens. De asemenea, vreau să aduc mulțumiri prietenilor noștri, de la FAO, BERD și FARM, în persoana domnilor Andriy Yarmak și Iurie Hurmuzachi, pentru ospitalitate, și, totodată, vă așteptăm în vizită în Uzbekistan, pentru a continua schimbul de experiență în domeniul agricol”.

DINAMICA PREȚURI