Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PRECIPITAȚIILE ȘI RĂCIREA VOR ÎNGREUNA TERMINAREA RECOLTEI MERELOR ÎN MOLDOVA

Săptămâna aceasta în Republica Moldova se așteaptă precipitații moderate și o scădere accentuată a temperaturii atmosferice aproape  pentru tot teritoriul țării - până la -5C noaptea. Potrivit experților, vremea va complica și întârzia sfârșitul campaniei de recoltare în livezile de mere din țară. Pe moment,  aproximativ 10-15% din recoltă a rămas pe copaci, la începutul recoltei soiurilor de toamnă roada fiind prognozată la nivelul de 675 de mii de tone.

Până în ultima săptămână a lunii octombrie, recolta nu a fost strânsă decât în ​​unele livezi de măr din nordul Moldovei. În centru și în sudul țării, culesul merelor a fost finalizat la mijlocul lunii. Abia acum a venit rândul, potrivit șefilor fermelor agricole de fructe și legume, grădinilor vechi, precum a celor afectate de grindină. Ponderea principală a livezilor nestrânse o prezintă plantațiile de mere din soiurile Idared și Florina.

Agronomii întreprinderilor horticole remarcă, de asemenea, că precipitațiile nu numai că vor complica, ci și vor întârzia sfârșitul recoltei. După ploi, fructele ar trebui să se usuce, la modul ideal, timp de câteva zile, pe copaci. Iar după colectare păstrarea lor pe termen lung este imposibil, astfel de produse ar trebui să fie vândute cât mai repede. Având în vedere toți acești factori, producătorii de mere consideră că aproape toate merele culese la sfârșitul luni octombrie și în noiembrie vor fi procesate.

Sursa: east-fruit.com

DINAMICA PREȚURI