Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PLOILE POT SĂ ÎNTÂRZIE RECOLTAREA STRUGURILOR ÎN MOLDOVA

În Republica Moldova săptămâna trecută au căzut precipitații cu o intensitate medie de 40 mm, pentru tot teritoriul țarii, iar în unele regiuni - până la 113 mm. Agronomii din podgorii consideră că precipitațiile de circa de 10-15 mm pot întârzia campania de recoltare pentru cel puțin o zi. Între timp, majoritatea întreprinderilor agricole viticole, în special cele mari, întâmpină deja dificultăți foarte mari în angajarea numărului necesar de lucrători, chiar și pe vreme frumoasă. Și acesta este un scenariu nefavorabil într-o situație în care un număr semnificativ de viticultori moldoveni își propun scopul de a vinde cea mai mare parte a recoltei de struguri de masă din 2019 în perioada sau la scurt timp după recoltare.

Mai mult decât atât, împreună cu ploile poate reveni mareaproblemă a anului trecut a viticulturii moldovenești - craparea și putrezirea bobițrlot din cauza din umidității ridicate. Până acum, singurul defect la strugurii de masă din roada din acest an provine de la diametrul mic al bobițelor de poamă, din cauza secetei din a doua jumătate a verii.

În prezent, conform observațiilor specialiștilor din asociațiile regionale ale producătorilor de struguri de masă, în Moldova roada de struguri este recoltată din aproximativ 50% din plantații. Cu toate acestea, în unele zone, din sudul țării, recoltarea strugurilor a fost deja finalizată. Conform estimărilor experților, suprafața viilor fructifere din țară variază între 18-19 mii de hectare.

Informațiile au fost traduse și sintetizate de redacția ziarului Agravista de pe portalul www.east-fruit.com

Sursa: east-fruit.com

DINAMICA PREȚURI