Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

ÎN ACEST AN, ÎN REPUBLICA MOLDOVA SE PROGNOZEAZĂ O RECOLTĂ BUNĂ DE NUCI ȘI CALITATE MAI ÎNALTĂ

În acest an, în Republica Moldova este prognozată o recoltă bună de nuci. Totodată, calitatea produselor va fi mai bună, iar prețul de achiziție al acestora ar putea crește.

Solicitat de presă, Oleg Tărsână, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova, a comunicat că, potrivit estimărilor, în acest an producția de nuci în coajă va atinge cifra de 36 – 38 mii de tone. „Este extrem de dificil de făcut o estimare a producției, inclusiv din cauza că, în Republica Moldova, 65-70 la sută din cantitatea de nuci este recoltată de pe fâșiile de aliniament. Dar, bazându-ne pe datele din anii precedenți și pe observațiile făcute în mai multe raioane, s-a estimat că producția anului curent o să fie aproximativ egală cu cea din anul 2016, la care se va adăuga circa 15 la sută din contul intrării pe rod a noilor plantații înființate cu 5-7 ani în urmă”, a menționat președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.

Totodată, potrivit lui Oleg Tărsână, calitatea miezului de nuci va fi mai bună decât cea din anul trecut. În aceste condiții, experții estimează că va crește și prețul de achiziție a producției, în funcție de calitatea acesteia.

Potrivit datelor estimative, suprafața livezilor comerciale de nuc în Republica Moldova a depășit 20 mii de hectare. La aceasta se adaugă fâșiile de aliniament, astfel încât, în total, suprafața de nuci depășește cifra de 30 mii de hectare. Anual, în țara noastră sunt plantate în medie între 1500 și 2000 de hectare de livezi de nuc, cifra fiind bazată pe vânzările de material săditor.

Anul trecut, mai mulți producători de nuci s-au plâns că prețul de achiziție a miezului de nucă a fost foarte mic. Unii au acuzat chiar că la exportul miezului ar fi fost instituit monopol. În aceste condiții, în luna iulie curent, guvernul a instituit o comisie interguvernamentală care va elucida aspecte privind legalitatea limitării accesului operatorilor economici la exportul nucilor. Membrii comisiei urmează să identifice cauzele creării monopolului la exportul de nuci și să propună soluții pentru demonopolizare, înaintând guvernului propuneri pentru liberalizarea exportului de nuci și al derivatelor acestora.

În 2018, în Republica Moldova au fost produse circa 35 mii tone de nuci.

Sursa: east-fruit.com

DINAMICA PREȚURI