Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

DELEGAȚIE FARM ÎNTR-O VIZITĂ DE STUDIU ÎN OLANDA

O delegație a Federației Agricultorilor din Moldova (FARM) a întreprins o vizită de studiu în Olanda, unde, pe 25-29 august curent, și-a ținut lucrările un studiu aprofundat a sectorului de sere din această țară, cât și al sectorului internațional de horticultură de seră. 

La lucrările reuniunii a mai participat și o delegație de experți și producători agricoli din Georgia, care, alături de reprezentanții FARM, au valorificat oportunitatea de a lua cunoștință cu ultimele tendințe și inovații din domeniu. Gazdele, în acest scop, au organizat un tur de studiu al sectorului serelor din Olanda, care, alături de dimensiunea teoretico-științifică a evenimentului, a conținut mai multe vizite de documentare practică, la întreprinderi cu renume mondial în domeniul horticulturii de seră. Astfel, oaspeții au vizitat  World Horti Center, care este, pe plan mondial, principalul centru de inovații al sectorului internațional de horticultură de seră. De asemenea, agenda reuniunii a conținut vizite de studiu în mai multe localități din Olanda, la alte întreprinderi cu renume mondial, printre care Hoogendoorn Growth Management, care furnizează sisteme automatizate de ultimă oră pentru sectorul de sere, Dalsem, care este o companie specializată în proiecte de sere complete, în baza tehnologiilor de vârf, serele Tomato World, serele Kwekerij De Westlandse Aaardbei etc. Membrii FARM, alături de colegii din Georgia, au întreținut un dialog intens și productiv cu experții olandezi pe subiecte ce țin de sistemele  automatizate de ultimă oră pentru sectorul serelor, dedicate gestionării climei, apelor energiei, sistemelor de management al datelor etc.

Pe finalul vizitei de studiu, oaspeții au remarcat excelenta desfășurare a evenimentului și le-au mulțumit colegilor din Olanda pentru schimbul productiv de practici și informații. Solicitat telefonic de presă, expertul FARM, Vasile Pojoga, a menționat importanța colaborării internaționale în domeniul vizat și utilitatea deosebită pentru cei antrenați în afacerile de seră din Republica Moldova. ”În ultima perioadă se constată un trend pozitiv de creștere a capacităților de producere a legumelor în spații protejate, afirmarea și consolidarea afacerilor ce țin de creșterea legumelor în spații protejate necesitând eforturi și cunoștințe temeinice, colegii din Olanda manifestând maximă deschidere și cooperare în acest sens”, a mai specificat Vasile Pojoga.

Notă: Activitatea a fost realizată în cadrul Proiectului regional ”Îmbunătățirea oportunităților de comerț a horticulturii de valoare înaltă în Georgia, Moldova, Tadjikistan și Uzbekistan”, cu suportul BERD/FAO și implementat de FARM în Republica Moldova.

DINAMICA PREȚURI