Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

DE CE S-AU IEFTINIT PRUNELE TIMPURII?

În 2019, primele prune timpurii, în partide destul de mici, au apărut pe piața Moldovei la finele primei decade a lunii iulie, cu o săptămână mai devreme decât anul trecut. Prețul prunelor, după cum scrie EastFruit, era la același nivel ca și cel al cireșelor de calitate superioară, până la 35-40 lei /kg, vânzare cu amănuntul. Însă, în ultima decadă a lunii iulie, prețul prunelor timpurii a scăzut până la 8-12 lei/kg (cu amănuntul) și 4-6 lei /kg (angro).

Întreprinderile de prelucrare au cumpărat primele partide de prune cu 2-2,5 lei, dar, observând nivelul scăzut al producției, au oprit achiziționarea prunelor, scrie EastFruit. Scăderea bruscă a prețului prunelor timpurii are trei cauze, explică operatorii de pe piață. Prima cauză ar fi că prețurile au fost influențate de existența pe piață a unor fructe de sezon, destul de ieftine: caise, piersici, nectarine și, într-o măsură mai mică, a merelor și perelor. În alți ani, prunele timpurii apăreau pe piață nu mai devreme de săptămâna a treia a lunii iulie. Prin urmare, în acest an, consumatorii au considerat că fructele apărute pe piața atât de devreme, sunt de import.

A doua cauză ar fi, că în ultimii ani, în Moldova intră pe rod livezile tinere, o mare parte a cărora dispun de soiuri timpurii de prune: „Peteșteanca”, „Cabardine” și „Chachak Early”.  Astfel, către ultima săptămână a lunii iulie, pe piață a apărut o cantitate destul de ridicată de fructe, ceea ce a dus la un interes mai mic din partea consumatorilor și, prin urmare, la o scădere a prețurilor.

Cea de-a treia cauză este că exportul prunelor timpurii la început de sezon este foarte mic. Problema ar fi că prunele timpurii moldovenești sunt fragile și nu prea rezistă la transportare. Astfel, ele pot fi vândute, în special, pe piața internă. Excepție fac doar unii ani, când există criză de prune.  De exemplu, la finele lui iulie 2018, prunele din soiurile „Peteșteanca” și „Chachak Early” erau vândute angro cu 8-10 lei/kg, pentru a fi exportate în Rusia. Însă, la mijlocul lui august 2018, prețul prunelor, în general, chiar și la soiurile populare precum „Stanley”, au coborât până la 3,5-4,5 lei/kg și s-au menținut așa până în iarnă, chiar și în condițiile exportului intens. Cauza a fost roada bogată. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2018, de pe 22,5 mii ha de plantații de prune s-au adunat în jur de 120 mii tone de fructe.

În sezonul curent, potrivit prognozei experților din sector, roada de prune în Moldova va fi mai mică decât anul trecut cam cu 30 %. Situația se complică în sector și deoarece calitatea fructelor nu pare că va fi una foarte bună. Multe livezi de prune, îndeosebi, în centrul și nordul țării, în acest an au fost afectate de căderi de grindină.

Producătorii speră că fructele de calitate inferioară vor fi luate pentru procesare, de către întreprinderile producătoare. Unele întreprinderi își vor mări, într-adevăr, cantitatea de prune procesate din soiurile medii și târzii, spun conducătorii acestora, dar nu foarte mult, cam cu 300-500 tone, până la o cantitate totală de 2-2,5 mii tone. Întreprinderile mari, în schimb, au adoptat o tactică de așteptare. Nu planifică să mărească cantitatea de prune pentru procesare, până nu se va forma „un preț de lucru” pentru prunele din soiul „Stanley”.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI