Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

REVINE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ

La mijlocul lunii iulie a fost confirmat un focar de pestă porcină africană în satul Manta, raionul Cahul. Carnea de porc este interzisă spre vânzare timp de câteva zile în acest raion. Autoritățile solicită populației să informeze despre cazuri de  îmbolnăvire și pieire a animalelor. De asemenea, se recomandă să nu aduceți din țările vecine produse alimentare din carne de porc, pentru că vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Potrivit unui comunicat de presă difuzat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în ziua de 18 iulie, Subdiviziunea teritorială pentru siguranţa alimentelor  Cahul, a fost notificată despre apariția cazurilor de îmbolnăvire a unor porci din s. Manta. În urma investigațiilor provizorii s-a suspectat că este vorba despre pesta porcină africană (PPA). A doua zi, 19 iulie 2019, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat prezența acestui virus în probele prelevate de la porcii domestici dintr-o gospodărie din localitatea menționată. Astfel, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Cahul, care a elaborat și aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea  acestui focar. Comerțul cu carne de porc a fost sistat timp de câteva zile în hala specializată a Pieței Centrale din Cahul.

ANSA precizează că, pe parcursul anului 2019, în regiunea respectivă, dar și  în Ucraina și România, au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA. Ultimul caz  de pestă porcină africană în R. Moldova, a fost înregistrat la porci domestici pe data de 14.03.2019 în s. Bejghioz, Ciadâr-Lunga, care a fost eradicat pe data de 16.05.2019.

Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți  și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate. De asemenea, ANSA recomandă cetățenilor să nu procure produse alimentare din carne de porc din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Focare de PPA au fost depistate în mai multe țări din vecinătatea R. Moldova. Ne referim la Ucraina, România, dar și Bulgaria. Săptămâna trecută autorităţile bulgare au raportat descoperirea unui focar de pestă porcină africană la o fermă de porci în apropiere de oraşul Ruse, în nord-estul Bulgariei. „Toţi porcii de la această fermă, aproximativ 17.000 de capete, vor fi eutanasiaţi”, a declarat un purtător de cuvânt de la Autoritatea sanitar veterinară din Bulgaria. În ultima perioadă Bulgaria şi-a extins măsurile destinate împiedicării răspândirii virusului pestei porcine africane după ce în luna iulie au fost descoperite peste 30 de cazuri de pestă în mai multe regiuni, inclusiv în provinciile de la graniţa cu România.

ANSA

DINAMICA PREȚURI