Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

DOUĂ ȘCOLI PROFESIONALE PREGĂTESC SPECIALIȘTI ÎN SECTORUL APICOL ȘI CEL AL POMUȘOARELOR

A demarat admiterea pentru noul an de învățământ la cele două școli profesionale din țară care pregătesc meseriași pentru sectorul apicol și cel al pomușoarelor.  

Recent școlile profesionale din Bubuieci și din Nisporeni, unicele din Republica Moldova care pregătesc meseriași pentru sectorul apicol și cel de producere a pomușoarelor, au demarat procesul de înscriere a elevilor pentru anul de învățământ 2019-2020. Reprezentanții școlilor afirmă că tinerii ar trebui să fie interesați de astfel de meserii, în situația în care domeniile respective au o creștere constantă în ultimii ani, iar tot mai multe exemple de afaceri dezvoltate confirmă profitabilitatea acestora.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrați oficial 7300 de apicultori. Un apicultor deține în medie 32 de familii de albini. În perioada 2006-2018, volumul producției de miere a crescut de circa 10 ori. În același timp, din 2013 până în 2018 suprafața plantată cu pomușoare în țară a crescut cu 3-4% anual, de la 1000 la 4000 de hectare. Conform unor estimări, în Republica Moldova activează circa 800 de producători de pomușoare.

În prezent, Școala Profesională din comuna Bubuieci a rămas unica care pregătește meseriași pentru sectorul apicol. Pentru a corespunde cerințelor apicultorilor, școala, cu ajutorul asistenței USAID, și-a dotat sălile și atelierele de studiu cu cele mai performante echipamente folosite la moment de apicultorii profesioniști din Moldova. Zinaida Sajin, directoarea Școlii Profesionale Bubuieci, afirmă că meseriașii în apicultură sunt la mare căutare în situația în care un apicultor care are cel puțin 100 de stupi deja are nevoie de ajutor în prisaca sa. Totodată, absolvenții școlii, dotați cu cunoștințe și abilități, își pot deschide propriile afaceri, fiind zeci de exemple ale absolvenților școlii care au astăzi propriile prisăci, a mai adăugat directoarea.

Școala Profesională din orașul Nisporeni va lansa pentru prima dată în Republica Moldova un program de studiere a meseriei de cultivator de pomușoare. Acest domeniu, care înregistrează ascensiune rapidă în ultimii ani, se confruntă cu lipsa muncitorilor calificați, lucru pe care îl confirmă Asociația Pomușoarele Moldovei. Pentru a asigura pregătirea cultivatorilor de pomușoare, școala a fost dotată cu echipamente oferite de USAID.

Perioada de studiere a meseriei de apicultor și de cultivator de pomușoare durează doi ani, iar pe parcursul acestei perioade elevii sunt asigurați cu cămin, bursă și alimentație.

Sursa: APM

DINAMICA PREȚURI