Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

EVOLUȚIA PREȚURILOR PE PIAȚA FRUCTELOR ÎN REGIUNE

Săptămâna trecută, prețurile la caise și piersici au scăzut în majoritatea țărilor monitorizate de proiectul EastFruit. Au crescut însă aproape peste tot prețurile la cireșe. În Moldova au apărut pe piață primele prune de producție locală.

Experții EastFruit constată că sezonul cireșelor în majoritatea țărilor monitorizate de proiect a ajuns la final. Astfel, au crescut considerabil prețurile la ultimele partide de cireșe. Excepție face doar Rusia, unde prețurile la cireșele de import au scăzut puțin.

Cele mai mici prețuri la cireșe au fost în Georgia (0,88-1,58 $/kg), iar cele mai mari în Belarus (2,93-3.66 $/kg). În Ucraina s-a observat o creștere record a prețurilor în decursul unei săptămâni, cu 86 %, ajungând până la 2,50 $/kg.

Prețurile la caise au continuat să scadă în majoritatea țărilor monitorizate de proiectul EastFruit. Excepție a făcut doar Georgia, unde caisele s-au scumpit cu 15% și Tadjikistan. Cele mai mari scăderi de prețuri s-au observat în Ucraina și Moldova, unde caisele s-au ieftinit cu 20 % până la 0,78 $/kg și, respectiv, 0,45 $/kg. Cele mai scumpe caise puteau fi găsite pe piața Rusiei (1,35-2,30 $/kg), unde, pe lângă fructele locale, se comercializau și cele importate din țările Asiei Centrale și Armenia.

Piersicii s-au ieftinit în cele mai multe țări, cu excepția Belarus și țările Asiei Centrale. Cele mai atractive prețuri le găsim în Georgia, unde ajungeau și la 0,21 $/kg. Puțin mai scumpe erau aceste fructe în Moldova, Uzbekistan și Tadjikistan. Cele mai mari prețuri la piersici întâlnim în Belarus și Rusia.

La începutul lunii iulie, pe piața moldovenească au apărut primele prune din roada anului 2019. Aceste fructe se vindeau la prețul de 0.84 $/kg. Prețurile la prune în Ucraina au scăzut cu 16 %, până la mai puțin de un dolar/kg, la fel și în Polonia. În Rusia, în schimb, au crescut prețurile la aceste fructe. La fel și În Tadjikistan prețurile s-au ridicat cu 80 %, pe fonul exporturilor masive din această țară.

Situația pe piața vișinelor a fost diversă. Dacă în Georgia și Ucraina, prețurile au scăzut cu 26-44%, atunci în Polonia și Moldova, prețurile au crescut. Cele mai scumpe vișine puteau fi găsite pe piața din Belarus, unde prețul mediu ajungea până la 1,95 $/kg.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI