Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PE PIAȚĂ AU APĂRUT PRIMELE PRUNE DIN ROADA NOUĂ

La începutul lunii iulie, pe piața moldovenească au apărut primele prune din roada anului 2019. Comercianții susțin că prunele sunt de producție locală și aparțin soiului timpuriu Ruth Gerschtetter. Cu amănuntul aceste fructe se vând la prețul de 35-40 lei pentru un kg, aproximativ la fel ca și cireșele târzii de mari dimensiuni.

Potrivit specialiștilor, prunele de soiuri timpurii, de obicei, cad repede de pe copaci și își pierd elasticitatea, se păstrează puțin timp și se transportă destul de greu.

După cum remarcă expertul Federației Agricultorilor din Moldova, Andrei Zbancă, plantațiile de prune de acest tip, dar și de alte soiuri timpurii, în republică sunt foarte puține și nu depășesc câteva zeci de hectare. Roada obținută de pe ele este realizată, cu mici excepții, exclusiv pe piața locală. Deoarece aceste prune se transportă destul de greu și se deteriorează în scurt timp, este foarte dificil de păstrat interesul consumatorilor pentru aceste fructe. Exportatorilor le este foarte greu să adune cantități suficiente pentru a exporta.

Prunele timpurii pe piața moldovenească concurează cu  o mulțime de alte produse: cireșele târzii, caisele, piersicile și nectarinele, dar și o mulțime de pomușoare (zmeură, coacăze, afine). În pofida acestui fapt, consumatorii de multe ori preferă aceste prune. Specialiștiii explică că acest lucru se întâmplă deoarece celelalte soiuri de prune timpurii, mai cunoscute, vor apare pe piață abia în a treia decadă a lunii iulie, adică cu cel puțin o săptămână mai târziu decât anul trecut.

Sursa: EastFruit 

DINAMICA PREȚURI