Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

EXPERȚII WE EFFECT ÎN VIZITĂ DE MONITORIZARE LA FARM

Reprezentanții organizației We Effect s-au aflat într-o vizită de monitorizare la Federația Agricultorilor din Moldova (FARM). Scopul vizitei de monitorizare a vizat analiza proiectului „Sprijinirea dezvoltării durabile și incluzive în zonele rurale (SIDRA)”, inclusiv aspectele financiare, participarea la activități ale beneficiarilor în teren, instruirea și analiza aspectelor egalității de gen.

Ziua Câmpului, prima destinație a vizitei, a fost organizată în conformitate cu planul de lucru a Școlii de câmp a fermierilor, în baza GȚ „Maria Darii”, în satul Chetrosu, r-l Drochia. La acest eveniment dedicat au participat circa treizeci de producători agricoli, reuniunea fiind deschisă de către reprezentantul AO „AGRO-CONS” (membru FARM), Tudor Darii, care a prezentat agenda, făcând și o incursiune în principiile de bază ale agriculturii ecologice. Ulterior, conducătorul gospodăriei țărănești, Maria Darii, a menționat că au început afacerea de la o seră construită la părinți, ca astăzi să fie amenajate zece sere, suplimentar fiind plantate legume și pe câmp. Roșiile, castraveții și ardeii plantați de soții Darii sunt tratați cu amoniac eco, ardei iute macerat și infuzie de muștar cu oțet. În anul 2015 a fost obținut certificatul care demonstrează că legumele crescute de gospodărie sunt ecologice. De asemenea, participanții la eveniment s-au deplasat la grupul de sere și în câmp, unde au fost informați despre producerea organica a ardeiului în câmp protejat și câmp deschis.

Următoarea vizită a grupului de monitorizare a fost la cooperativa de întreprinzător „DoPrimLact”, specializată în colectarea și comercializarea laptelui, din satul Doltu, raionul Fălești. Președintele cooperativei, Ecaterina Rusu, a menționat că, acum zece ani, a decis inițierea afacerii și că ideea a fost susținută de FARM, cu suportul Centrului Cooperativelor din Suedia We Effect. Cooperativa a beneficiat de asistență consultativă la înregistrare, dar și de un grant, în valoare de patru mii de euro, cu o cotă-parte proprie de aceeași sumă, fiind procurat un tancher de răcit laptele. La începutul activității, în 2009, cooperativa avea un singur centru de colectare a laptelui, în satul Doltu și 50 de membri producători de lapte, fiind colectate circa 150 kg de lapte pe zi. Astăzi, cooperativa dispune de centre de colectare a laptelui încă în șapte localități și întrunește circa 580 de membri, acumulările zilnice ridicându-se deja la cinci tone de lapte. Gazdele și oaspeții s-au deplasat ulterior în câmp, unde au urmărit vacile mulgătoare și vițelușii și au comunicat cu membrii unei familii care crește vaci în afara localității.

Solicitate de presă să se expună despre afacerea de creștere de legume bio și despre afacerea de colectare și comercializare a laptelui, dezvoltate cu suportul organizației pe care o reprezintă, Anna Kakuli și Ljiljana Mitevska, experți We Effect,  au menționat că este foarte important ca inițiativa privată în agricultură să beneficieze de asistența și susținerea unor specialiști consacrați și că și-ar dori, în perspectivă, să revină în Moldova și să vadă cum au evoluat ambele afaceri.

Aspectele egalității de gen din mediul rural au fost abordate în ultima zi de program, într-o reuniune dedicată, la care experții We Effect și FARM au discutat progresele și problemele din domeniu. În cadrul reuniunii, participanții au opinat despre situația femeilor din mediul rural, fiind enunțate și anumite recomandări în domeniul vizat, în contextul promovării unor măsuri care oferă mai multe oportunități femeilor de participare în procesul de luare a deciziilor, mai multe șanse de angajare și ocupare a pozițiilor de conducere în sectorul privat și de mobilizare împotriva violenței în bază de gen.

Sursa: FARM

DINAMICA PREȚURI