Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

SPECIALIŞTII PROGNOZEAZĂ O ROADĂ BUNĂ DE CEREALE

Recoltarea cerealelor din grupa I este abia la început, demarând tradiţional în sudul ţării, dar prognozele pentru secerişul din acest an sunt optimiste pentru că se prevede o roadă destul de bună, susțin reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM).

Potrivit lui Marin Gramă, consultant superior la Direcţia pentru politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM, prognozele preliminare arată o recoltă globală de grâu, principala resursă alimentară din ţară, de peste un milion de tone. „Avem practic aceeaşi situaţie ca şi în ultimii cinci ani. Desigur, ploile abundente şi grindina de la începutul verii au afectat unele terenuri agricole, dar este vorba de cazuri izolate care nu vor afecta starea de lucruri generală”, a explicat acesta.  

Totodată, specialistul a îndemnat producătorii agricoli să ţină cont de anumite recomandări, pentru a asigura buna desfășurare a campaniei de recoltare, a reduce pierderile și a evita riscul apariției incendiilor.

Astfel, având în vedere că recoltarea cerealelor se efectuează într-o perioadă caniculară, fermierilor și autorităților locale li se recomandă să sporească acțiunile de pază şi securizare antiincendiară a recoltei, precum şi să izoleze lanurile ce urmează a fi recoltate prin crearea fâșiilor arate lângă drumuri, spaţii verzi, poduri şi căi ferate.

„De asemenea, este recomandat ca în campania de recoltare  să fie utilizate combinele, camioanele şi tractoarele dotate cu sisteme de eşapare a gazelor fierbinţi, instalaţii parascântei şi mijloace de primă intervenţie. În acelaşi timp, este necesar să se asigure controlul riguros al tuturor edificiilor destinate depozitării şi păstrării cerealelor şi furajerelor. Sunt nişte norme, respectarea cărora va aduce doar plusvaloare campaniei de recoltare”, a menţionat Marin Gramă.

Salvatorii, de asemenea,  avertizează agricultorii să respecte regulile de securitate în câmp: să nu fumeze şi să nu aprindă ruguri pe lanuri, mirişti, alături de combine sau mijloace de transport.  

Recoltarea culturilor cerealiere de grupa I (orzul, grâul, rapiţa, mazărea), de regulă, începe în luna iunie şi se finalizează în iulie. Anul trecut, ploile abundente au determinat prelungirea campaniei de recoltare a cerealelor. În acest an, primii au început secerişul agricultorii din UTA Gagauz-Yeri (pe 17 iunie).

Sursa: Moldpres

DINAMICA PREȚURI