Richard Marchal, oenolog biochimist din Franța, a ținut
un curs de 3 zile pentru vinificatorii moldoveni despre producerea vinurilor
spumante.
Potrivit acestuia, vinurile spumante de calitate sunt
obținute după parcurgerea unui proces complex, ce implică mult timp, multă
muncă și îndemânare.
Richard Marchal este
lector superior la Universitatea din Reims Champaghe – Ardenne și
oenolog biochimist din Franța. Potrivit
lui, producerea unui vin spumant de calitate presupune multă muncă și răbdare.
Pe lângă acestea, vinificatorii trebuie să țină cont de
mai mulți factori care influențează produsul final. „ Însă cea mai mare atenție
trebuie acordată concentrației alcoolului în vin și conținutului de proteine,
obținute în urma autolizei drojdiilor din vin, care au un impact major asupra
efervescenței și perlării vinului spumant.
Or, creșterea concentrației de alcool și tratarea greșită a vinului poate
diminua drastic crearea spumei și a perlelor caracteristice unui vin spumant.”
Printre principalele subiecte abordate de el au fost: tehnicile
de selectare a mustului, tratatea corectă a vinului materie primă pentru
producerea spumantului, efervescența și spumarea, dar și tehnica degustării
corecte.
Expertul francez a vorbit și despre cei mai importanți
factori care influențează calitatea vinului spumant: momentul potrivit pentru
recoltarea strugurilor, starea sanitară a strugurilor, soiul ales pentru producere,
fracționarea mustului, tratarea corectă a vinului materie primă, precum și
conținutul de anhidridă sulfuroasă în vinul materie primă.
Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei
și Vinului, susține că instituția pe care o conduce are ca obiectiv de bază
creșterea calității vinurilor produse în Moldova. De aceea sunt organizate
periodic diferite vizite de studiu, seminare și conferințe tematice destinate
sectorului vitivinicol pentru ca cei mai buni experți străini să-și
împărtășească experiența și pentru ca bunele practici ale altor țări să fie
implementate și la noi.
Datele statistice pentru 2018 arată că, în Republica
Moldova au fost produse 2.5 milioane de decalitri de vin, dintre care 2% erau
spumante cu Indicație Geografică Protejată (IGP).
ONVV