Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

FRANCEZII NE ÎNVAȚĂ CUM SĂ PRODUCEM SPUMANTE DE CALITATE

Richard Marchal, oenolog biochimist din Franța, a ținut un curs de 3 zile pentru vinificatorii moldoveni despre producerea vinurilor spumante.

Potrivit acestuia, vinurile spumante de calitate sunt obținute după parcurgerea unui proces complex, ce implică mult timp, multă muncă și îndemânare.

Richard Marchal este  lector superior la Universitatea din Reims Champaghe – Ardenne și oenolog biochimist din Franța.  Potrivit lui, producerea unui vin spumant de calitate presupune multă muncă și răbdare.

Pe lângă acestea, vinificatorii trebuie să țină cont de mai mulți factori care influențează produsul final. „ Însă cea mai mare atenție trebuie acordată concentrației alcoolului în vin și conținutului de proteine, obținute în urma autolizei drojdiilor din vin, care au un impact major asupra efervescenței și perlării vinului spumant.  Or, creșterea concentrației de alcool și tratarea greșită a vinului poate diminua drastic crearea spumei și a perlelor caracteristice unui vin spumant.”

Printre principalele subiecte abordate de el au fost: tehnicile de selectare a mustului, tratatea corectă a vinului materie primă pentru producerea spumantului, efervescența și spumarea, dar și tehnica degustării corecte.

Expertul francez a vorbit și despre cei mai importanți factori care influențează calitatea vinului spumant: momentul potrivit pentru recoltarea strugurilor, starea sanitară a strugurilor, soiul ales pentru producere, fracționarea mustului, tratarea corectă a vinului materie primă, precum și conținutul de anhidridă sulfuroasă în vinul materie primă.

Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, susține că instituția pe care o conduce are ca obiectiv de bază creșterea calității vinurilor produse în Moldova. De aceea sunt organizate periodic diferite vizite de studiu, seminare și conferințe tematice destinate sectorului vitivinicol pentru ca cei mai buni experți străini să-și împărtășească experiența și pentru ca bunele practici ale altor țări să fie implementate și la noi.

Datele statistice pentru 2018 arată că, în Republica Moldova au fost produse 2.5 milioane de decalitri de vin, dintre care 2% erau spumante cu Indicație Geografică Protejată (IGP).

ONVV

DINAMICA PREȚURI