Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

MOLDOVA PREZENTĂ LA CEA MAI MARE EXPOZIȚIE DE VINURI ÎN VRAC

Vinurile moldovenești propulsate pe una dintre cele mai mari piețe de import a vinului în vrac din lume. În jur de 15 vinării autohtone au participat recent la cea mai importantă expoziție dedicată comerțului cu vin în vrac de pe continentul asiatic, unde a fost prezentată oferta globală de vin în vrac în proporție de 55% (19 mln. hectolitri).

Reuniți alături de 200 de producători din 20 de state, în orașul Yantai, vinificatorii moldoveni au avut ocazia să-și prezinte vinurile la un stand de dimensiuni impresionante – 106 m². Producătorii moldoveni au beneficiat din plin de oportunitatea de a interacționa cu cei mai importanți jucători de pe piața globală a vinului în vrac, în vederea identificării potențialilor importatori și distribuitori. În total, în cele 2 zile expoziția „World Bulk Wine ASIA” a fost vizitată de circa 4 mii de profesioniști din 35 de țări.

La standul țării noastre, Andrian Digolean, expertul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), a organizat un master-class, în cadrul căruia a prezentat Republica Moldova ca țară vitivinicolă, soiurile indigene de struguri, dar și Regiunile cu Indicație Geografică Protejată, unde se produce Vinul Moldovei.

Potrivit lui, în 2018 în Moldova a fost înregistrată una dintre cele mai mari recolte de struguri, fapt ce a determinat și un volum mare de vin produs – circa 19 mln DAL. „Vinificatorii nu  reușesc să exporte toată producția în sticle, în contextul în care raportul dintre exporturile de vin în vrac și cele de vin îmbuteliat este de 65%/35%. De aceea au rămas stocuri importante de vin, pe care producătorii sunt gata să-l comercializeze în vrac”.

Digolean susține că vinul în vrac nu înseamnă neapărat un vin mai puțin calitativ, din contra – calitatea lui este una foarte bună. „Cererea pentru vinurile de calitate crește constant în China și noi credem că putem valorifica și mai mult potențialul de import pe care îl are acest stat asiatic cu o populație 1,3 miliarde oameni. Iar unul dintre cele mai eficiente instrumente prin care putem atinge acest obiectiv este participarea la astfel de expoziții tematice, care reprezintă o poartă de acces spre această uriașă piață de desfacere.”

În viitorul apropiat, vinificatorii moldoveni vor participa la o altă expoziție importantă, dedicată vinurilor îmbuteliate – „TopWine China”, singura expoziție specializată care va fi organizată în 2019 la Beijing.  La eveniment sunt așteptați peste 12 mii de vizitatori, printre care distribuitori și importatori de cel mai înalt calibru din nordul și estul Chinei.

ONVV

DINAMICA PREȚURI