Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

MOLDOVA ORIENTATĂ TOT MAI MULT SPRE AGRICULTURA ECOLOGICĂ

Reprezentanți ai mediului academic, agricultori și experți în domeniu s-au reunit, în perioada 5-6 iunie 2019, în cadrul unor seminare publice, pentru a discuta despre culturile de teren și soiurile potrivite pentru agricultura ecologică din R. Moldova. Evenimentele au fost consacrate Zilei câmpului și au fost organizate în cadrul proiectului „Suport Instituțional pentru Agricultura ecologică din RM”, finanțat de Agenția Cehă de Dezvoltare și implementat de Institutul Central de Supraveghere și testare în Agricultură.

Principalul subiect abordat în cadrul evenimentelor au fost soiurile de plante testate pe loturile experimentale, precum și agrotehnologiile utilizate. La fel a fost prezentată experiența altor țării în agricultura ecologică, pentru a realiza un schimb de experiență și bune practici, dar și pentru a compara rezultatele şi a selecta soiurile de plante adaptate la zonele țării noastre.

În context, Veaceslav Cernat, Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), a menționat că agricultura ecologică este un sector nou pentru țara noastră, dar are mari avantaje de dezvoltare şi reprezintă o alternativă viabilă pentru viitor. „Acest compartiment pune accent pe implementarea celor mai bune practici agricole. Deoarece solicitările pieței internaționale sunt în permanentă creștere, Republica Moldova intenționează să extindă suprafețele și exportul produselor agroalimentare ecologice. De asemenea, piețele străine, sunt suprasaturate cu produse din agricultura convențională şi suportă o insuficiență de produse ecologice, în acest context, producția agroalimentară ecologică din țara noastră este o oportunitate de cucerire a unor noi piețe de desfacere”,  a precizat el.

Zdenek Krejci, Ambasador Extraordinar și Plenipotențial al Republicii Cehe în Moldova, prezent la eveniment, a menționat că obiectivul suportului oferit este de a susține țara noastră în stabilirea unui sistem operațional pentru aprobarea unificată a inputurilor din agricultura ecologică. De asemenea, oficialul a precizat că proiectul de suport pentru agricultura ecologică din Moldova, a fost lansat în anul 2016 în baza uni memorandum de înțelegere semnat între Agenția de Dezvoltare Cehă și Ministerul Agriculturii și are drept scop lansarea unui laborator local în agricultura ecologică în cadrul căruia vor putea fi efectuate analiza a 250 de reziduuri şi stabilirea sistemului pentru recomandarea procedurilor agrotehnologice, a speciilor și varietăților ecologice.

MADRM
DINAMICA PREȚURI