Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

SIGURANȚA ALIMENTARĂ NE VIZEAZĂ PE TOȚI

La 7 iunie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Siguranței Alimentare. Organizația Națiunilor Unite atrage atenția, încă o dată, asupra dreptului tuturor oamenilor la alimente sigure și nutritive.

În ciuda evoluțiilor remarcabile din domeniul siguranței alimentare în ultimele decenii, povara globală a bolilor alimentare este încă inacceptabil de ridicată. Se estimează că anual, 600 de milioane - aproape 1 din 10 persoane din lume - se îmbolnăvește după ce consumă alimente contaminate, iar 420 000 dintre aceștia mor, susține ONU. Mâncarea sigură este esențială nu doar pentru sănătate și securitate alimentară mai bună, ci și pentru mijloacele de trai, dezvoltarea economică, comerțul și reputația internațională a fiecărui stat.

Două agenții ale ONU, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) conduc eforturile în promovarea siguranței alimentare în întreaga lume.

Deoarece contaminarea poate să apară în orice etapă a traseului de la fermă pe masa consumatorului, asigurarea siguranței alimentare este responsabilitatea partajată a tuturor celor care cresc, procesează, transportă, comercializează și consumă alimente. Mary Kenny, expertul FAO în domeniul siguranței alimentelor și al calității susține că doar consumatorii au puterea de a aduce schimbarea. „Având în vedere complexitatea siguranței alimentare, consumatorii au nevoie de acces la informații în timp util, informații clare și de încredere despre riscurile nutriționale legate de alegerile lor alimentare".

Cele două agenții ale ONU au creat un nou ghid pentru a arăta cum se poate implica toată lumea în promovarea siguranței alimentare. Ghidul include cinci pași pentru a face o diferență sustenabilă în ceea ce privește siguranța alimentară:

1.      Asigurați-vă că este sigură. Guvernele trebuie să asigure alimente sigure și nutritive pentru toți;

2.      Creșteți în siguranță. Agricultorii și producătorii de alimente trebuie să adopte bune practici;

3.      Păstrați în siguranță. Operatorii economici trebuie să se asigure că produsele alimentare sunt sigure.

4.      Verificați dacă este sigură. Consumatorii au nevoie de acces la informații la timp, clare și fiabile cu privire la riscurile nutriționale și de boală asociate alegerilor lor alimentare;

5.      Colaborați pentru siguranță. Guvernele, organismele economice regionale, organizațiile ONU, agențiile de dezvoltare, organizațiile profesionale, grupurile de consumatori și producători, instituțiile academice și de cercetare și entitățile din sectorul privat trebuie să colaboreze în probleme legate de siguranța alimentară.

În R. Moldova, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este autoritatea subordonată Guvernului care asigură organizarea şi coordonarea acţiunilor în domenii orientate spre siguranţa alimentelor, precum şi spre calitatea produselor alimentare, inofensivitatea materiei prime şi a produselor alimentare obţinute în urma prelucrării ei și alte domenii. Obiectivul general al Agenției Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor este de a atinge un nivel înalt al siguranței alimentelor pe tot parcursul lanțului alimentar, de la producția de materie primă până la distribuția produselor alimentare către consumator.

FAO, ANSA

DINAMICA PREȚURI