Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

SUBSTANȚE INTERZISE LA PRELUCRAREA LIVEZILOR

La finele lunii mai, specialiștii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, au convocat într-o ședință de lucru reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și ai asociațiilor de profil din sectorul agricol. Subiectul discuției a vizat limitele maxime admise de reziduuri ale produselor de uz fitosanitar din produsele alimentare şi hrana de origine vegetală şi animală pentru animale.

Ședința a fost organizată la solicitarea Asociației Producătorilor de Conserve „Speranţa –Con”, care s-au plâns că pe parcursul anului 2018 au efectuat peste 50 analize de laborator a sucului concentrat de mere şi în majoritatea cazurilor au fost depistate reziduuri de pesticide, fapt ce nu permite exportul produsului în ţările europene, Statele Unite ale Americii şi Canada. Asociația a solicitat excluderea substanțelor active: Omethoate, Benomyl, Carbendazim și Demetoat din Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor permise pentru utilizare în R. Moldova.

În acest context, reprezentanții Ministerului au informat că produsele nominalizate nu au fost omologate, iar cele cu conținut de Benomyl și Carbendazim au fost radiate din Registru în anul 2017. „Faptul prezenței reziduurilor acestor substanțe în sucul de mere, presupune că producătorii agricoli utilizează produse de uz fitosanitar interzise pentru aplicare la culturile agricole. Cu scopul prevenirii unor astfel de cazuri, îi atenționăm că limita maximă admisă de reziduuri de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală, poate fi asigurată prin respectarea normei de consum a produsului și termenului de aşteptare de la aplicarea ultimului tratament fitosanitar până la recoltare. Totodată, îi îndemnăm pe producătorii agricoli să respecte cerințele de utilizare a produselor de uz fitosanitar, astfel cum prevede cadrul normativ național și cele specificate în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor permise pentru utilizare în R. Moldova”, a declarat Veronica Tertea, șefa Direcției politici în domeniul protecției plantelor și siguranța alimentelor de origine vegetală.

Pentru o conlucrare reciproc avantajoasă, specialiștii ministerului au recomandat procesatorilor să asigure examinarea oportunității încheierii preventive a contractelor cu producătorii agricoli privind condițiile achiziționării materiei prime. De asemenea, trasabilitatea materiei prime colectate, în vederea monitorizării cerințelor de siguranță alimentară (operator înregistrat la ANSA, localitatea, data colectării, soiul, altele). Prelevarea probelor și efectuarea investigațiilor întru-un laborator acreditat, cu scopul determinării limitei maxime admise a reziduurilor de pesticide, pentru respectarea cerințelor de siguranță a produselor destinate pieței interne și celei externe.

Amintim că în anul 2010 a fost aprobat Regulamentul sanitar privind limitele maxime admise de reziduuri ale produselor de uz fitosanitar din sau de pe produse alimentare şi hrană de origine vegetală şi animală pentru animale (Hotărârea Guvernului nr. 1191/2010), ce trebuie respectat de producătorii agricoli. 

MADRM

DINAMICA PREȚURI