Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

ROADA DE CIREȘE VA FI MAI MICĂ DECÂT ANUL TRECUT

Roada de cireșe din sezonul curent va fi mult mai mică în comparație cu anul trecut, a declarat Alexei Ivanov, producător agricol și membru al Federației Agricultorilor din Moldova, pentru EastFruit. El susține că în majoritatea regiunilor țării livezile de cireș au fost afectate mai mult sau mai puțin de înghețurile de primăvară. Astfel, productivitatea acestora nu va depăși probabil 3-5 t/ha în mediu și 10-12 t/ha maximum, ceea ce este mult mai puțin decât anul trecut. 

Totuși, calitatea fructelor (dimensiunea lor) în livezile intensive și semiintensive, cel puțin în cazul soiurilor mai târzii, va fi destul de înaltă, consideră producătorul agricol. Astfel, cultivatorii speră la o creștere a prețurilor la cireșe cu 20-30%, în comparație cu anul 2018. Conducătorii marilor întreprinderi agricole au speranțe că vor vinde angro primele cireșe pentru export cu minimum 30 lei /kg. Anul trecut, la începutul sezonului de export, prețurile la cireșe variau între 20-30 lei/kg, în dependență de soi și calitatea fructelor. La finele sezonului, prețul la unele soiuri era chiar mai mic.

Din spusele unor operatori de pe piața locală, anul trecut, din cauza variației mari a prețului la cireșe, mulți din ei au încheiat sezonul cu pierderi. Astfel, în acest an,  companiile exportatoare încă sunt destul de pasive și nu și-au exprimat  mare interes în achiziționarea cireșelor de la producători. Experții EastFruit consideră că țara noastră ar putea profita de situația creată pe piața internațională a cireșelor și să exporte mai intens fructele.

Ce se întâmplă pe piața europeană

Potrivit portalului specializat EastFruit, în Italia, producătorii de cireșe au suportat mari pierderi în acest sezon. Cu toate că, o parte importantă de cireșe este cultivată în sere, totuși predomină livezile în spațiu deschis. În aceste gospodării se constată pierderi de 50 % din roada de cireșe. Chiar și după recoltare, fructele nu ajung pe piață deoarece sunt de calitate slabă și sunt trimise la prelucrare. Italia exportă anual cam 10-12 mii tone de cireșe, dar în sezonul 2019, exportul de cireșe va scădea drastic, consideră experții. Mai mult, în țară importul de cireșe poate atinge o cifră record. Aici este o șansă bună, cred specialiștii, pentru producătorii moldoveni și ucraineni ca să iasă pe piața europeană, deoarece Italia s-a transformat dintr-un mare exportator de cireșe, într-un mare importator. Spania, de asemenea, are probleme la acest capitol. Prin urmare prețurile la cireșe pe piața europeană se mențin la un nivel destul de înalt.

Din sursele EastFruit, în 2019, roada de cireșe în Ucraina, poate fi una record din toate timpurile. Cauza acestei situații o constituie intrarea pe rod a noilor livezi, înființate în anii 2012-2018. De asemenea, condițiile meteorologice din această primăvară, deși au amânat recoltarea fructelor, nu au adus daune mari livezilor. Reținerea recoltei este, iarăși, o noutate bună pentru Ucraina, deoarece exportul cireșelor din această țară va începe după ce Uzbekistan va pleca în totalitate de pe piața rusă. Atunci se va finisa și perioada de vârf a exportului de cireșe din Turcia, deși, această țară, grație tehnologiilor moderne de păstrare, se menține pe piață o perioadă destul de lungă după finisarea recoltei.

Andrey Yarmak, economist în cadrul Departamentului de investiții FAO, Italia, prognozează că exportul de cireșe ucrainene în 2019, pentru prima dată va depăși 5 mii tone, iar cifra va fi un record pentru Ucraina. „Va crește nu doar cantitatea de cireșe exportate, dar se va lărgi și aria geografică de export. Dacă anul trecut în jur de 75-80% din cireșele ucrainene se vindeau pe piața rusă, prin intermediul Moldovei și Belarus, în acest an primele cireșe vor ajunge în țările din Orientul Mijlociu. De asemenea, datorită întreprinderilor care au primit certificatul Global GAP, Ucraina are șanse mari să fie mai prezentă pe piața UE”. 

În Polonia, în ultima săptămână din luna mai, au apărut primele cireșe locale la un preț de 1,56 $-2,08$ pentru un kg.  Experții susțin că fructele nu sunt de cea mai înaltă calitate. Din cauza vremii friguroase din mai, cea mai mare parte din producătorii de cireșe vor ieși pe piață mult mai târziu. Pe piață prevalează cireșele de import din Grecia, Serbia și Spania, care variază la preț între 3,64 – 8,58 $ /kg.

EastFruit

DINAMICA PREȚURI