Un grup de producători care practică agricultura ecologică în Republica
Moldova s-a reunit la Chișinău în cadrul unei conferințe, pentru a discuta
despre provocările în dezvoltarea producției ecologice, evoluția pieței de
desfacere, oportunitățile investiționale și proiecte internaționale de
susținere a sectorului.
Nicolae Ciubuc, ministrul
Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a vorbit în deschiderea
evenimentului despre importanța producției ecologice în dezvoltarea
social-economică a țării, oportunitățile investiționale în sector, precum și suportul oferit de stat
și partenerii de dezvoltare tuturor celor care inițiază afaceri în acest
domeniu.
„Producția ecologică este un sistem global de gestiune agricolă și de
producție alimentară care combină cele mai bune practici de mediu, un nivel
înalt de biodiversitate, conservarea resurselor naturale, aplicarea unor
standarde înalte privind bunăstarea animalelor și o metodă de producție care
respectă preferințele anumitor consumatori pentru produse obținute cu ajutorul
unor substanțe și procese naturale. Astfel, metoda de producție ecologică joacă
un dublu rol social, deoarece, pe de o parte, alimentează o piață specifică ce
răspunde cererii consumatorilor de produse ecologice, iar, pe de altă parte,
furnizează bunuri publice, contribuind la protecția mediului și la bunăstarea
animalelor, precum și la dezvoltarea rurală”, a subliniat ministrul Nicolae
Ciubuc.
Prezenți la reunire, reprezentanții Ambasadei Republicii Cehe au făcut
referință la agenda cooperării dintre țări în sectorul agricol, proiectelor de
dezvoltare și afacerile economice comune. În cadrul aceluiași eveniment, au
fost decernate premii pentru producătorii care dezvoltă afaceri în agricultura
ecologică.
În context, ministrul Nicolae Ciubuc a reiterat faptul că metoda de
producție ecologică poate fi aplicată tuturor produselor agricole: „condiţiile
pedoclimaterice ale Moldovei sunt favorabile pentru dezvoltarea agriculturii
ecologice, astfel, primii pași în Republica Moldova au fost în anul 2000 cînd a
fost aprobat Conceptul naţional al agriculturii ecologice, fabricării şi
comercializării produselor alimentare ecologice şi genetic nemodificate”.
MADRM