Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

STAREA FITOSANITARĂ A CULTURILOR AGRICOLE

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a difuzat un comunicat de presă privind starea fitosanitară a culturilor agricole la finele lunii mai. Potrivit specialiștilor, în decursul săptămânii trecute pe teritoriul țării s-a semnalat vreme mai caldă ca de obicei și cu precipitații abundente. Temperatura medie săptămânală a constituit +16,5 - +19,0ºС, temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +32ºС (stația meteorologică Tiraspol, iar cea minimă a aerului a scăzut până la +6ºС (stația meteorologică Bravicea). 

Precipitațiile pe parcursul săptămânii au căzut neuniform. În jumătatea de nord a țării suma lor a constituit 25-100 mm, în restul teritoriului, preponderent, în jumătatea de sud a țării, cantitatea lor a constituit 1-7 mm, izolat – 9-12 mm. În aceste condiții climatice a continuat dezvoltarea majorității speciilor de boli şi dăunători ale culturilor agricole.

La culturile cerealiere a continuat  dăunarea plantelor de tripsul grâului, popularea cu păduchi, iar pe 90,9% suprafețe din 12,7 mii ha cercetate, dăunarea spicelor de ploşniţe, depunerea pontelor de acestea și eclozarea larvelor. Dintre boli continuă dezvoltarea ruginii brune, iar în condițiile climatice formate în ultima perioadă, se semnalează dezvoltarea însemnată a făinării la grâul de toamnă şi a helmintosporiozei la cerealele de primăvară.

La culturile prășitoare, pe 70,5% suprafețe de porumb din 10,1 mii ha cercetate și 67,9% suprafețe de floarea soarelui din 11,7 mii cercetate, cu dăunarea până la 30% plante a continuat hrănirea gândacilor polifagi, predominantă fiind rățişoara porumbului. Continuă ridicarea în stratul superficial de sol a sârmarilor şi pseudosârmarilor, cu dăunarea plantelor de porumb, legumelor din răsad și semințe.  În unele raioane din republică (Glodeni, Drochia, Soroca, Sângerei, Orhei, Șoldănești, Leova, Cantemir, C-Lunga, Cahul) a continuat zborul însemnat al fluturelui de  scăieți, cu depunerea ouălor la cultura de soia și floarea soarelui.

La rapiţa de toamnă pe 71,4% suprafețe din 7,7 mii ha cercetate, continuă atacul de gândac lucios al rapiţei, hrănirea larvelor gărgăriței tulpinilor, popularea cu păduchi și ploșnițe, dezvoltarea manei, alternariozei şi fomozei.

La mazăre a continuat zborul și popularea de gărgărița mazării, depunerea ouălor, popularea cu păduchi.

În livezile de măr la moment pe 47,0% suprafețe din 2,5 mii ha cercetate continuă hrănirea larvelor moliilor defoliatoare de frunze. Pretutindeni continuă zborul fluturilor viermelui merelor, a prunelor, depunerea ouălor și eclozarea larvelor.

La măr, preponderent în raioanele în care au căzut precipitații, la începutul lunii mai s-au manifestat primele simptome de rapăn (Basarabeasca, Cahul, Ceadâr-Lunga, Călărași, Râșcani, Edineț, Soroca), iar în condițiile climatice din ultima perioadă dezvoltarea bolii s-a intensificat, în special în livezile, unde tratamentele cu fungicide nu au fost efectuate, ori au fost efectuate neoportun. În unele livezi puternic se dezvoltă și făinarea, cu manifestarea simptomelor și pe fructe.

La sâmburoase a continuat hrănirea și înmulțirea păduchelui cenuşiu al prunului, păduchelui piersicului. În livezile de piersic a continuat zborul fluturilor moliei orientale și a moliei vărgate a fructelor, depunerea ouălor și hrănirea larvelor în lăstarii tineri. 

În livezile de cais, vişin şi cireş continuă dezvoltarea arsurii moniliene, dezvoltarea însemnată a beşicării frunzelor de piersic (până la 60% frunze afectate în Leova –  100 ha, Cantemir – 82 ha, mun.Chișinău – m20 ha, Taraclia – 14 ha), iar la toate sâmburoasele continuă manifestarea ciuruirii/pătării bacteriene a frunzelor.

La viţa de vie continuă zborul fluturilor moliilor strugurilor, depunerea ouălor și eclozarea larvelor.

ANSA

DINAMICA PREȚURI