Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PROGNOZE: ROADA NOUĂ DE MERE VA FI MAI MICĂ

Condițiile climaterice neobișnuite din luna mai, care au afectat mai multe țări europene, stau la baza revizuirii prognozelor specialiștilor privind noua roadă de fructe din viitorul sezon. Deși daunele reale vor putea fi observate cu o precizie mai mare abia în următoarele săptămâni, totuși experții EastFruit au comunicat cu mai mulți actori  implicați în agricultură din diverse țări și au încercat să afle cât de reale sunt prejudiciile și dacă unii fermieri au exagerat, cu scopul de a vinde cât mai profitabil ultimele stocuri de mere. Mai mult, ei au încercat să afle răspunsul cum toate aceste întâmplări vor influența prețul merelor în noul sezon.

În timpul cercetării, s-a constatat că vremea din luna mai poate afecta negativ nu doar recolta, ci și calitatea merelor. Însăși seceta  și vremea deosebit de călduroasă din vara trecută au afectat oarecum starea livezilor, fapt ce va avea anumite consecințe asupra noii recolte. În ce privește perspectivele recoltei de mere din Moldova, majoritatea producătorilor agricoli susțin că recolta totală de mere va fi în scădere, din cauza periodicității livezilor care, în dependență de soiuri sau portaltoi, dacă într-un an rodesc prea mult, în alt an pot să rodească foarte puțin, deoarece copacii au nevoie să își revină. Din păcate, în țara noastră, foarte puține livezi sunt de tip intensiv. Totuși, condițiile climaterice din luna mai, în linii generale, nu au fost cele mai grave și cu excepția unor căderi de grindină, alte probleme nu prea au fost.

Pentru țara noastră, experții EastFruit prognozează pentru anul 2019 o recoltă de mere cu aproximativ 80-100 mii tone mai puțin decât anul trecut, iar acest fapt va duce la micșorarea cantității de mere ce va fi transformată în concentrat. De asemenea, se așteaptă o scădere a cantității de mere de calitate înaltă și creșterea prețurilor pe acest segment.

Moldova are în continuare posibilitatea de a exporta mere în Rusia, dar prețurile vor fi ceva mai mari decât anul trecut. Cea mai mare problemă pentru Moldova, experții o consideră creșterea roadei de mere din Rusia prognozată pentru anul 2019. În ultimii ani, Rusia este un lider la capitolul înființării de noi livezi de mere. Prin urmare multe livezi tinere încep a intra pe rod, iar cantitatea de mere locale va crește semnificativ. S-ar putea ca în sezonul 2019/20 în Rusia să scadă cererea pentru merele de import. Acest fapt se va răsfrânge negativ asupra prețurilor merelor din Moldova și Serbia, deși producătorii sârbi deja găsesc piețe alternative. Totuși, prețul merelor de calitate superioară pe piața rusă s-ar putea să crească, deoarece cea mai mare parte a merelor produse în această țară nu prea corespunde cerințelor consumatorilor locali și se vând la prețuri mici, sau chiar pentru concentrat. Prin urmare, în Rusia, cel mai probabil, va exista în continuare o creștere a decalajului între prețurile la merele de înaltă calitate și merele destinate prelucrării.

Ce se întâmplă în țările vecine

În Polonia, înghețurile din luna mai au afectat livezile de mere din regiunile centrale ale țării, acolo unde este concentrat cel mai înalt volum de producere. Livezile care au sistem de protecție împotriva înghețurilor nu au suferit deloc. Celelalte livezi, în care nu s-a luat nici o măsură de protecție împotriva înghețurilor, cum ar fi aprinderea rugurilor pe perioada nopții etc, se presupune că pierderea fructelor va constitui 30-50 %, deși unii fermieri vorbesc și despre un volum de 100%.

În afară de înghețurile din mai, livezile poloneze au avut de suferit din cauza unei slabe polenizări, cauzate de timpul friguros, dar și excesul de mere din anul trecut își lasă efectul. De asemenea, livezile au slăbit din cauza vremii călduroase din vara anului trecut, precum și a secetei. Prin urmare, dacă în 2018 Polonia a recoltat 4,5 mln tone, în acest an se prognozează o recoltă de 3,5 – 3,7 mln tone. „O problemă pentru următoarea recoltă de mere în Polonia va fi calitatea fructelor. Toți factorii climaterici vor influența, copacii de măr vor fi mai puțini rezistenți la boli și dăunători, iar mărul însuși va fi depozitat mai rău și mai dificil va fi transportat. Cel mai probabil, merele de calitate vor fi la mare căutare în Polonia”, susține Kateryna Zvereva, director de dezvoltare al Asociației ucrainene pentru fructe și legume.

Un impact negativ suplimentar asupra calității merelor din livezile din Polonia, dar și cele din Ucraina de Vest, are cantitatea excesivă de precipitații, căzute recent, care a dus la apariția unor boli în livezi.

În Ucraina, înghețurile nu au provocat mari pierderi. Se estimează că pierderile în regiunile vestice ale țării vor constitui în jur de 10-15 %. Însă, în această țară sunt o mulțime de alți factori care vor influența noua recoltă, spun experții. În Ucraina sunt o mulțime de livezi de tip intensiv și semiintensiv, care au adus proprietarilor în anul trecut mai mult pierderi, decât venituri. Astfel, multe dintre livezi au fost desființate. Livezile care au rămas, nu vor aduce cantitățile de fructe din anul trecut, deoarece multe din ele rodesc periodic de la an la an, mai mult sau mai puțin. Presiunea asupra copacilor, anul trecut, a fost uriașă. La fel și în Ucraina au fost probleme cu polenizarea, din cauza vremii ploioase, fapt ce va influența negativ recolta și calitatea fructelor. Pe de altă parte, în Ucraina va crește roada în livezile intensive fondate în anii 2013-2018. Astfel de livezi sunt multe și ele abia intră în rod. Creșterea recoltei în aceste livezi, va compensa pierderile din cauza factorilor enumerați mai sus, susțin experții.

Potrivit statisticilor, în 2018, în Ucraina roada de mere a constituit aproape 1,5 mln tone, ceea ce este o cifră cam ridicată, susțin experții EastFruit. Potrivit lor, în noul sezon recolta va scădea cu aproximativ 300 mii tone, mai mult pe segmentul merelor de calitate inferioară și medie. În ce privește merele de calitate înaltă, ele vor fi mai multe.

Informațiile au fost traduse și sintetizate de redacția ziarului Agravista de pe portalul www.east-fruit.com

 

DINAMICA PREȚURI